Luxury Life

Назад

Виенските кафенета

Храбра Маринова, снимки Снимки Café Landtmann © WienTourismus/Christian Stemper Café Schwarzenberg, Einspänner © WienTourismus/Julius Hirtzberger

Австрийската столица е изградена около няколко кафенета,  казва Бертолт Брехт, описвайки описва това типично виенско явление. В исторически план те са играли решаваща роля в изграждането и оформянето на културата във Виена, превърнали са се в институция. Днес този уникален феномен е добре познат по света и привлича множество чуждестранни туристи, както и местни жители. Ето и няколко любопитни факта.

1. Защо Виенските кафенета са нематериално културно наследство на ЮНЕСКО?

През 2011 г. те са официално включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В австрийската столица кафенето играе ролята на втори офис, на дом, на място за срещи след прекарана в операта или театъра вечер. На чашка кафе във Виена можете да прекарате безброй часове, да прегледате пресата или пък просто да поразмишлявате върху живота. И днес гостите могат се възползват от работното време от 6 ч. сутринта до полунощ, да се насладят на виенските специалитети и да присъстват на литературни четения и музикални вечери. В истинските се сервира храна по всяко време, а специфичната задушевна атмосфера се дължи на постоянните гости. ЮНЕСКО мотивира решението си по следния начин: В кафенетата се консумира място и време, но се заплаща само кафето.

2. Файтон с един кон, моля!

Всеки, който си поръча кафе тук, сигурно ще бъде изгледан с учудване от сервитьорите. Ако  пак иска да пийне едно типично, е добре да знае и името му, а то е Айншпенер. Възниква като кафе за кочияши, които карат файтони с един кон. С една ръка кочияшът държи юздите на коня, а в другата – кафето. Целта е то да остане топло възможно най-дълго, за да може да бъде изпито по време на почивка. За целта двойното еспресо е покрито с гъсто разбита сметана, а Днес Айншпенер се сервира в стъклена чаша с дръжка и обичайно се пие през сметаната, която не се разбърква.

3. Защо се сервира и чаша вода?

Кафето с чаша вода има дълга история. Ако първоначално тя е служела за друга цел, а именно да се постави в нея използваната лъжичката, то това се е променило през 1873 г., когато е открит първият водопровод от Алпите и по този начин се е подобрило качеството на питейната вода. Дотогава кафенетата е трябвало да инвестират в пречистване на водата, за да приготвят и сервират най-доброто кафе. Кристално чистата вода, която преди е била предназначена единствено за богатите, става достъпна за всички и същевременно предпоставка за приготвяне на качествено и вкусно кафе. И до ден днешен чашата вода се смята за добър тон.

4. На какво седят гостите във Виенските кафенета?

Когато говорим за типичното виенско кафене, съществуват множество социални практики и ритуали, които създават много специална атмосфера. Сервира се със сладкиши върху маси с мраморни плотове, поставките за вестници и полилеите и столовете са на австрийската фирма Тонет, наричани у нас просто виенски столове. Историята на фирмата започва в средата на деветнадесети век, когато германският дърводелец Михаел Тонет се преселва от германския град Бопард край Рейн във Виена. Тук той патентова изобретението си да извива “вареното дърво” и слага началото на най-голямата мебелна империя на деветнадесети век. Класическият стол № 14 се счита за традиционен за виенските кафенета. Облегалката му, произведен за първи път през 1859 г., е направена са от термично обработени и извити в специални калъпи букови пръчки, така наречения варен бук. От този модел са произведени петдесет милиона стола. Те се отличават с непреходна елегантност.

5. Кое е най-необичайното място за кафене?

Във Виена има кафене и на гробищата. Централното наистина е необичайно място, но това още веднъж показва специалното отношение на виенчани към смъртта. След разходка из гробищния парк, който наистина си заслужава да бъде посетен, всеки може да се подкрепи и едно истинско виенско кафе и с някой от специалитетите на известната сладкарница Оберла (Oberlaa).

Споделете във Facebook