Luxury Life

Назад

Динара Каско – архитектът на десертите

Юлия Вълкова, източник subscribe.ru

Динара Каско е сладкар, но не какъв да е. Всъщност по образование е дипломиран архитект, завършила в Украйна, която решава да се занимава с нещо уникално: архитектурно сладкарство.Тя избира тази кариера, след като в продължение на 3 години работи като дизайнер за холандска компания и същевременно се занимава с фотография. Истинската й страст обаче си остава печенето на лакомства и затова в крайна сметка тя решава да му се посвети.

Динара използва 3D технология, за да създава силиконови форми, които са основният виновник за перфектната визия на нейните сладки произведения. Тя първо моделира формите в 3DMAX, после ги принтира на 3D принтер и най-накрая ги използва за направата на тортите си. Нейните малки архитектурни творения са създадени от целувки, желатин и шоколад, а всъщност изглеждат като произведения на съвременната архитектура, направени от стомана, стъкло и бетон, но много по-цветни и по-сладки. Комбинирайки геометрични форми и архитектурен дизайн, тези сладкарски шедьоври са просто невероятни. Според сладкарката тя все още има много нереализирани идеи и голямо желание да експериментира. Няма за цел да имитира някого – иска да създаде нещо ново. И изглежда, че се справя отлично.

През последните месеци Динара твори революция в света на печенето, от вирусни питки, оформени като кактуси, до бисквити катедрали. Украинката е най-новият пример за това издигнеш сладкишите в категорията на изкуството,прилагайки познанията си по математика, архитектура и 3D технологии в своите творения, но най-хубавото е, че той споделя тази мъдрост и инструментите за това в своя уебсайт. Хипнотичните й геометрични торти успявят да преборят бариерите на въображението. Динара е изключителен пример да превърне храната в градоустройството.

„В моите творения използвам принципи на геометрична конструкция, като например триангулация, диаграмата на Вороной и биомиметиката /тя се се състои в използване на модели, системи и елементи от природата/. Тя може да бъде всичко, фрагментация на разширяването на спиралната обвивка, тревна структура или формата, която балонът приема “, казва Каско.

Споделете във Facebook