Luxury Life

Назад

Новата балканска кухня – толкава красива, колкото и вкусна

Luxurylifbg.com

24Kitchen дава началото на регионална инициатива #BalCanDoit, която ще се опита да промени естетиката на традиционните балкански ястия

Какво си представяте, когато чуете съчетанието „балканска кухня“? Гювеч, мусака, сърми, боб чорба, сервирани в глинени гърненца, много хляб, мазнина и люти чушки? Ако и за вас това е традиционната балканска кухня, то се разминавати с визията за апетитна, здравословна храна, сервирана с вкус и стил.

Балканската инициатива, която 24Kitchen започва, ще се опита да промени съвременните представи на потребителите на кулинарно съдържаниe онлайн и като телевизионен продукт. Балканската кухня може да бъде не само вкусна, но и красива, разноoбразна, а и атрактивно поднесена. Към тази идея Тв каналът призовава да се присъединят всички съмишленици – професионалисти и любители готвачи, кулинари по призвание или по професия, ресторантьори или привърженици на домашни трапези за приятели. София, Любляна и Белград си стискат ръцете, слагат готварските шапки и запретват ръкави с една идея – #BalCanDoit!

Целта е нови снимки на апетитно изглеждащи и привлекателни традиционни ястия да разнообразят по-битовата и не до толкова атрактивна слава на балканските гозби, които за интернет потребителите от цял свят в момента изглеждат така. Чрез хаштага #BalCanDoit в социалните мрежи най-добрите и признати балкански телевизионни майстори в кухнята, а и – любители фууд блогъри, стилисти, готвачи аматьори с вкус към естетиката и всички, които първо снимат, а после консумират храната си, ще могат да популяризират идеята, че ястията от региона могат да бъдат и привлекателни за окото и адски апетитни.

В кампанията #BalCanDoit се включват българското предаване „Новата балканска кухня с Божана”,  словенската продукция „От градината на масата“ и кулинарни предавания от Сърбия и Турция. Първи към инициативата се включват софийският ресторант с новаторски подход към българските традиционни ястия – „Космос“, сръбският ресторант „Амбър“  и  екип кулинари и естети от Словения, начело с Примож Долничар.

Да подкрепят идеята, 24Kitchen покани няколко български артисти, които представиха своето виждане за съвременната балканска чиния. Експертно жури избра модела на дизайнера Рада Дичева да стане емблема на новата визия на балканската маса.

Студио Toчка и точка и дизайнерът Рада Дичева създадоха специална чиния за поднасяне на типичните балкански ястия по нов и съвременен начин. Тя е ръчно изработената и е за презентиране с изчистен, стилен, деликатен, типично български детайл, заимстван от чипровските шевици.  За първи път чинията ще бъде показана в премиерното предаване на 24Kitchen „Новата балканска кухня с Божана”.

Споделете във Facebook