Luxury Life

Назад

Пийте бира, за да си набавите витамини

Цветинка Лилова, снимки архив Luxury Life

Изследване на екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) и Центъра по биология на храните определи количеството на няколко от витамините, съдържащи се в произвежданите у нас бири. За целта бяха подбрани асортименти от светло и тъмно пиво, заради необходимостта от разнообразие на извадката.

Всички видове българско пиво съдържат значителни количества витамини от групата В, особено В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина). Източникът на тези витамини са основно дрождите, поради което нефилтрираното пиво съдържа по-високи концентрации от тях.

„Хората имат нужда от витамини и минерали в диетата си. Именно пивото е отличен източник на витамини, които са от жизнена необходимост за нас. То е особено богато на витамини от В-комплекса. Съвременните научни изследвания у нас и по света показват, че тези B витамини благоприятстват за допълнителна защита по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, спомагат снижаването на нивото на лошия холестерол LDL в кръвта и образуване на камъни в бъбреците. По тази причина при любителите на пиво има по-малък риск за развитие на тези проблеми, но безспорно и единствено при умерена консумация,“ коментира професор Габриела Маринова.

Получените стойности за 1 литър пиво от изследваните родни бири, задоволяват препоръчанителните дневни нужди на българите от витамините С, В6, В7 и В12 в различна степен, варирайки от  6,7% до 125,0%, като за отделните витамини вариращите проценти са различни.

Данните за конкретните стойности за отделните видове витамини са още по-впечатляващи. За витамин С, съдържанието му в 1 литър от изследваните пива задоволява дневните нужди при мъжете – от 9,0% до 29,6% , а при жените – от 10,8% до 35,5%. За витамин В6 тези стойности при мъжете са от 9,3% до 12,0%, а при жените – от 10,8% до 13,8%. Витамин C има антивирусно действие по отношение на грипните вируси и забавя стареенето на клетките, а витамин В6 подпомага имунната система и борбата с оксидативния стрес.

Витамин B7 (биотин) се наблюдава само в 38% от изследваните бири, като 1 литър от тях задоволява  дневните ни нужди от 6,7% до 13,3%.  Друг любопитен факт е, че 63% от изследваните пива съдържат витамин В12 – в дози от  2 до 3 μg/l и 1 литър от  тези бири задоволява  дневните нужди на хората от  83,3% до 125,0%.  Биотинът поддържа дейността на нервната система, а витамин В12 стимулира репродуктивните функции на хората и благоприятства предотвратяването на развитието на коронарни и периферни сърдечно-съдови заболявания при умерена консумация.

Според подобно изследване на чешки автори, средното съдържание на подбрани витамини в 1 литър пиво, представено в таблицата по-долу – задоволява дневните нужди от тях от 3% до 52%. Консумацията на 1 литър пиво пилзенски тип (а всички произвеждани светли пива у нас са от този тип) задоволява от 25 до 50% дневните потребности от рибофлавин, никотинова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, пантотенова киселина и кобаламин .

Редица научни изследвания са установили още, че умерената консумация на пиво води не само до повишаване на продължителността на живота (намаляване на общата смъртност с 10-20%), но спомага за намаляване риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове, както и възпрепятства отлагането на мастни образувания по вътрешните стени на артериите. Благотворният ефект върху намаляване на заболяванията на сърдечно-съдовата система е с около 30-60%, при инфарктите на сърцето с около 20-40% и мозъчните инсулти средно с 20%. Естествено, употребата на пиво трябва да е умерена. Като напитка с уникален състав може би няма нужда пивоварите да подобрят този състав, но те трябва да работят постоянно за позиционирането на пивото като част от здравословна и балансирана диета.

Боровинки и арония за първи път в пивото

Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония, които могат да направят пивото по-полезно. Доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. д-р Ива Томова, проф. д-р Габриела Маринова са авторите на иновативното изследнане, което разкрива  как добавянето на плодове в различни етапи на пивоварния процес може да повиши антиоксидантния потенциал на пивото.

Плодовете са  добре известни със своите ползи за здравето. Наред с другите си полезни качества, те съдържат голямо разнообразие от антиоксиданти (полифеноли, флавоноиди, аскорбинова киселина, антоцианини, каротеноиди и др.), които освен антиоксидантна имат и антимикробна, антивирусна и антибиотична активност. Сред плодовете с най-висока антиоксидантна стойност са боровинките (Vaccinium) и черната арония (Aronia melanocarpa). В същото време стотици научни проучвания  потвърждават, че благодарение на естествените си съставки, пивото е ценен източник на витамини, специфични антиоксиданти, минерали, растителни фибри. Учените са установили, че кехлибарената напитка съдържа над 900 съединения и биологично активни вещества, които са предмет на все повече изследвания.

„Имайки предвид тези факти, очевидно е, че пивото има голям потенциал като напитка с положително функционално действие. Ето защо основното предизвикателство за научния ни колектив беше намирането на подходящ технологичен подход, който не само да подобри антиоксидантния капацитет на пивото, но да се получи краен продукт с безупречни  дегустационни характеристики.“, коментира инициаторът на разработката – доцент Силвия Милева.

Проучването е проведено в лабораторни условия,  съгласно международно приети аналитични стандарти. Пивната мъст и готовото пиво са анализирани по основни физико-химични показатели, като опитите са проведени в два варианта. Първият е с добавяне на плодовете в края на  процеса на варене на пивната мъст, а вторият – с добавяне на плодовете по време на отлежаването на пивото. Количеството на добавените плодове е 100гр/л.

При ферментационните опити с добавена боровинка, увеличението на основните показатели, свързани с антиоксидантната активност е по-висока. Изразена като еквивалент на витамин С mmol/l антиоксидантният капацитет е увеличен, като достига 40 – 55%. Този резултат е очакван за специалистите, тъй като  боровинката е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти.

Авторите на изследването са категорични, че методът с добавянето на плодовете към пивната мъст по време на варенето, води до по-висока антиоксидантна активност на крайния продукт, отколкото при отлежаването. Отново, и при аронията и при боровинката, добавянето им при варенето на пивната мъст води до отделяне на повече полифеноли, отколкото при отлежаването. Подобно на полифенолите, флавоноидите са с по-високо съдържание в готовото пиво с боровинка.

Пивата с арония са с по-плътен вкус и аромат, чисти и без страничен привкус. С по-добра дегустационна оценка е пивото с арония, добавена в края на варенето на пивната мъст, тъй като този метод има ефект на бърза пастьоризация и се запазват желаните аромати в крайния продукт.

Пивото с боровинка, вложена в края на варенето на пивната мъст е с по-стипчив вкус, но като цяло и двете пива са хармонични и пивки. Пивата с боровинка са с по-изразена горчивина, но са с по-висока антиоксидантна активност.

Споделете във Facebook