Luxury Life

Назад

Вила Хиляда и една нощ замайва като картина на Дали

Юлия Вълкова, снимки интернет

Мадридското архитектурно студио A-Cero проектира невероятната вила “Хиляди и една нощ”, построена в предградие на испанския град. И тя може да се характеризира като микс на архитектурна структура и произведение на изкуството. Много подобно на картината на Дали, нали?

Хоакин Торес и Рафаел Ламазарес са сърцето на екипа A-Cero. Любители на ярките геометрии, двамата са постигнали много различен, много личен стил на архитектура, характеризиращ се с перфекционизъм и афинитет към пресичане на линиите на въображението с амбициозността. Работната етика на  A-Cero   е в разработването от идеята до най-малкия детайл, който се материализира, независимо дали става дума за жилищни сгради, офиси, озеленяване, дизайн на продукти или дори обувки. Ценено заради оригиналния и функционален стил, днес студиото има сои представителства в Дубай, Доминиканската република, Виетнам, Москва и Индия и проекти в Европа, ОАЕ, Ливан, Русия, Саудитска Арабия и САЩ.

За Хоакин Торес вдъхновението идва от всичко, създадено във вселената, пречупено през съвременна скулптура. Архитектурните геометрии на  A-Cero пресъздават дълга еволюция за сравнително кратък период от време, от пуризма до ясно криволинейна обективизация… “Ние обичаме екстремните криви и ъгли, но вярваме, че в архитектурата функцията е също толкова важна, колкото и формата. В крайна сметка нашата архитектура просто се опитва да отговори на естетическия ни критерий – функционалност със скулптурни форми”, казва Торес.

Първият голям студиен проект на архитектите е къщата на бащата на Хоакин – огромна сграда с класически произведения на изкуството. Те запазват тази монументалност, но като лично докосване, свободата в позирането, разпределяйки хетеродоксовите структури на вътрешните пространства. Емоция, която да се възприема и от другите.

Торес и Ламазарес са много активни в продуктовия дизайн, с обширната си гама мебели, аксесоари за дома, обувки. За тях дизайнът не спира в една точка, а интериорният не е нещо, което се случва по-късно – всичко се проектира там, където несъмнено трябва да бъде.

Творците работят заедно повече от 20 години, ден след ден, и ако някога е имало конфликт на творческо ниво, днес вече няма. “Синхронизираме се, за да постигнем съвършенство. Имаме един и същ критерий и уважението и възхищението помежду си за създаваното”, категорични са архитектите.

Те са последователи на интернационализацията във всяка област – има географски и културни различия, които обаче обогатяват проектите. Дизайнът им е повлиян от околната среда, климата, топографията, ориентацията, от елементите, които задължително влияят върху формата и функционалността на бъдещата сграда.

Технологизацията също е ключова в работата на студиото –  A-Cero Tech пък е просто друг начин за конструиране с по-добра адаптация към параметрите на сегашната компания. Модулната архитектура на продукта получава предимствата от производството на поточна линия: подобрени облицовки, качество, доставка, Това е специализацията на всяка фаза от строителния процес, съкращаване с 15 седмици на строителство за всяка къща – и всички проблеми, произтичащи от него.

На често задавания въпрост дали работата им не по-скоро елитарна, Хоакин и Рафаел признават, че имат навика да боравят с големи бюджети. Но с повече от 80 проекта зад гърба си, твърдят, че проектират сгради, където ограничения бюджет е определящ и непреодолим.

Споделете във Facebook