Luxury Life

Назад

Кадифена роза – цветът на луксозния дизайн

Юлия Вълкова, снимки интернет

Този нежен и в същото време царствен нюанс съчетава топлота  и хлад, за да стане символ на обединените противоречия на нашето време. Оргахим АД, със съдействието на Асоциацията на интериорните дизайнери и националната платформа за интериорен и продуктов дизайн „ДИБЛА“, обявиха Цвят на годината за 2018. В процеса по избора участваха дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика. Това се случи на два етапа на специално организирана работилница, като участниците бяха разделени на групи, за да намерят настроението и стила, които ще подхождат на 2018 година.

С помощта на специални табла за вдъхновение, включващи въпроси, свързани с вижданията на участниците за 2018-а. Те бяха изразени с комбинации от думи и цветове, асоциирани със съответния въпрос. Във втори етап на базата на отличилите се цветови посоки бяха изработени колажи (т.нар. Mood boards) от разнообразни мостри (текстил, дамаски, цветови листчета, плоскости, камъни) и материали (снимки и изображения).

Кадифена роза е цвят, по каталог на Оргахим, който съчетава в себе си няколко нюанса: розово-виолетово, кафяво и сиво. Цветът е успокояващ, комфортен, натурален, деликатен и мек. В същото време предлага самоувереност и се възприема като луксозен, изискан и елегантен. Кадифена роза е творчески цвят, който предизвиква и позволява да се съчетава с десетки нюанси и материали в интериора. Той изразява локалните тенденции, но е зареден с богато глобално приложение.

На пръв поглед парадоксално – Кадифена роза грабва вниманието с това, че е непретенциозен. Завладява с приятната си мекота и дълбочина. Той е нежен, съблазнителен оттенък, който ни потапя във всеобхватна земна топлина и в същото време с различните нюанси, които съдържа ни отпраща към безкрайното нощно небе.

Когато става дума за рози, тяхната символика е древна и се свързва с красотата, силата и мъдростта на Божествената Майка. Розата напомня за целомъдрието, съвършенството и благоговението. Кадифеният завършек придава деликатност и дълбочина на цвета. Мекотата в социален и културен план е израз на власт, богатство и вкус. Обичано от владетели и аристократи, кадифето е използвано от световните дизайнери през вековете като катализатор на чувственост. С финия си допир то гали кожата, а с нежния си блясък – окото.

Цветът е лесно се съчетава, защото не е контрастен. Подчертава естествената красота на тъкани и материали: кашмир, кадифе, коприна, сатен, велур, скъпоценни и полу-скъпоценни камъни. Внася разнообразие и свежест, като същевременно не се натрапва с яркост или рязък контраст.

“Кадифена роза е изключително подходящ, както за спалнята, така и за хола. Нюансът позволява комбинации с разнородни материи и материали в интериора. За мен перфектното допълнение към „Кадифена роза“ би било изчистеното бяло, съчетано с топли дървесни мотиви. Така ще се засили идеята за пресъздаване на спокойна и релаксираща среда и в същото време стените ще предразполагат към творчески мисли”, сподела интериорният дизайнер Иван Стефанов.

Споделете във Facebook