Luxury Life

Назад

Къща между скалите

Лия Добромирова, източник fishki.net

Историята на тази необичайна къща, скрита между две скали, е доста забавна. Построена е през 1861 г. и защо точно на такова място, остава загадка. По-скоро има обяснение защо е могла да бъде построено там – просто никой не е забранил. Друг е въпросът, че условията на живот тук очевидно не са идеални – малко повече от сто метра до Ламанша, което гарантира постоянни проблеми по време на буря.

Наоколо земята не може да се нарече плодородна – осеяна е с твърде много камъни. Така че можем само да мислим, че е било просто за забавление. И шегата си заслужава: къщата е вписана спретнато в процепа между две скали и по този начин е разположена „с гръб“ към водата. Това я предпазва от силен вятър. Оттук и името й – къщата между скалите, въпреки че то е по-скоро туристическо, дошло от английското The House between the Rocks.

На френски се нарича по-просто – на картите е лесно да я намерите с името La Maison de Plougrescant, тоест „Къща в Plugrescan“ / Плугрескан   е малка комуна в Бретан/. Комунарите били много доволни от неочакваната слава и от туристите, които започнали активно да посещават тази област. Но в един момент се появила заплаха – хората започнали да си взимат камъни от къщата като сувенири.

Делото се разрешава от съда, към който собствениците на къщата се обръщат с искане да се спрат тези набези. Юристите постановяват първо, да изтеглят от продажба всички пощенски картички с изображението на къщата, и второ, тя да се огради с електрическа жица. Така че всички сравнително нови снимки се правят отдалеч. Обаче точно това прославя отново сградата. Според последните данни пра-пра-пра-внучката на първия собственик сега живее в къщата.

Споделете във Facebook