Luxury Life

Назад

Нов красив живот на мебели от миналото

Лия Добромирова, снимки Kreslo.studio

Kreslo.studio e нова дизайнерска комбина, която преоткрива красотата на класически български мебели от началото на века и на онези, които със соц дизайна си са били въпрос на престиж. Павлина Дешева и Мила Григорова намират своите съкровища, връщат ги към живот и разказват тяхната често необикновена история. Част от първата им колекция е моделът „Лукс“ – иконичен фотьойл, популярен в периода на зрелия социализъм, за пръв път създаден в Сърбия, но припознат у нас като символ на социален статус. Двата фотьойла, част от колекцията, са дълго търсени екземпляри, създадени от известния по онова време Боби Мацата. Спасени са дървените компоненти, включително орнаментацията, а останалата част е изградена наново и  завършена с модерен туист.

Друго съкровище е така наречената “Българска роза” – стол, изживял последните няколко десетилетия в подземието на църквата “Света Параскева”. Павлина и Мила го взимат, уверени в стойноста и потенциала му. Проследявайки неговата история, се оказва, че фотьойлът е произведен през 20-те години в казанлъшка фабрика, която вече не съществува. Орнаментацията е изключително впечатляваща, както и цялостното състояние на конструкцията на тази близо стогодишна антика. Седмици отнема на студиото да премахне старите напластявания на боя, за да прояви отново на яве красотата на дървото, от което е изработен. Накрая дизайнерките го обличат в така нареченото millennial розово, за да носи романтиката на 20-те, но и да прави връзката със сегашния момент.

“Този проект е резултат от любовта ни към старото, към онова, което е пълно със съдържание и носи история. Ние сме част от Поколението Y, което все още цени антиките и гледа с романтика към предметите, които имат какво да разкажат. Не се плашим от прашни мазета и мръсотия, откриваме съкровищата си и преследваме всяка следа, която може да разкрие своята история, защото вярваме, че точно историите ги правят това което са – ценни”, разказват Мила и Павлина.

Споделете във Facebook