Luxury Life

Назад

Тракийско злато – топъл и слънчев, е цветът на 2017-а в интериора

Лия Добромирова, снимки Оргахим

Оргахим АД и Асоциацията на интериорните дизайнери  обявиха Цвят на годината за 2017. В процеса по избора участваха дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика. Професионалните презентации за актуалните глобални цветови тенденции бяха представени на специално организирана за това работилница. Изработените колажи (т.нар. Mood boards) от разнообразни мостри (текстил, дамаски, цветови листчета, плоскости, камъни) и материали (снимки и изображения) отличиха няколко посоки. След това избраните бяха на база на анализа на всичко чуто и видяно. Накрая бе определен цвят, който ги обобщава.

Тракийско злато съгласно каталога на Оргахим е вдъхновен от корените и земята ни, цветът обобщава главната тенденция в интериорния дизайн да се използват естествени „устойчиви“ материали. Цвят на слънцето, на духовното израстване и на съвършенството – символизира стремежът към един по-добър и по-извисен свят на фона на разкъсваната от конфликти действителност. Цветът на 2017 е свързан както с Изтока, така и със Запада –  от златото на Ориента до блясъка на ренесансова Европа. Той принадлежи към жълтата гама, свързвана с емоциите и настроенията и възприемана еднакво добре и от мъже и от жени.

Тракийско злато е перфектен акцент в т.нар. скандинавски интериорен дизайн, който е изключително популярен и актуален вече и в България. Намира приложение както в домашния уют (спални, кухни и трапезарии), така и в деловата офисна среда – стаи за срещи, кътове за отмора, акценти в атриуми и фоайета.

Цвят 2017 има своята символика и място и в градската среда – паметници, фасади и паркове грейват в орнаменти от Тракийско злато. В столицата жълтите павета и до днес са неформален паметник на културата с многолика символика за стародавен център, съчетаващ усещането за управление, държавност, естетика и лукс.

Според специалиста по цветознание д-р инж. Мирослава Петрова изборът е съобразен с нейните очаквания за съчетание на световните тенденции и типични регионални характеристики, повлиян от богатството на културната ни традиция. „Очаквах цветът на 2017 да е силно асоциативен и богат нюанс, който да провокира всеки човек да открие в него собствена история. Да е темпераментен и същевременно спокоен, така че да предоставя много подходящи възможности за приложение в интериора,“ коментира тя.

Цвят на годината е инициатива на Оргахим АД, която се провежда за втора година година в партньорство с Асоциацията на интериорните дизайнери в България. Целта е тя да се превърне в генератор на нови идеи в работата с цветове, както и да зададе тенденции и перспективи за вида на обграждащата ни среда, коментират от бранда. Според представители на компанията, това ще е активност, която провокира въображението на интериорните дизайнери и улеснява потребителите в избора на бои и материали за декорация. Амбицията на Цвят на годината е да се наложи като водещо събитие в бранша и да даде възможност на професионалната гилдия да задава тенденции на локално ниво.

Споделете във Facebook