Luxury Life

Назад

Антон Радичев – нито миг скука

Юлия Вълкова, снимки Божидар Марков

Актьорът чества юбилей с невероятната комедия на Камен Донев – „Почивен ден“

Народният театър отбеляза 70-годишния юбилей на една от най-големите си звезди – Антон Радичев, със специално посветено на него представление – „Почивен ден“. Актьорът навърши 70 на 7 юли и тогава рожденият му ден съвпадна с предпоследния на „Театър пред театъра” отново с „Почивен ден” от Камен Донев, където го аплодираха повече от 1000 зрители. Сега обаче официално екипът на театъра, в който той играе вече 43 години, уважи Радичев и показа обичта си към него. В пиесата Радичев си партнира с още куп любимци на публиката – Мария Каварджикова, Кирил Кавадарков, Карла Рахал, Биляна Петринска, Марин Янев.

Според Камен Донев пиесата е актьорска и затова той умишлено бяга от излишни режисьорски похвати, от тенденциозно, показно авторство.  За него на първо място е било да напише текст, който да е чист, да звучи искрено, а останалото да свърши актьорската игра. Авторът добавя, че „Почивен ден“ е “тежка комедия”. В нея става дума за едно семейство, което в почивния ден му се струпват много неща на главата. Ситуацията скоро излиза от контрол и така те за малко не се изпоизбиват помежду си. Развива се преживяна от мнозина сценка – уикендът пропада от много отровители на настроението, като сред върховните гадости е ремонтът в съседния апартамент. Типично за Камен обаче е да  пречупи смешните ситуации през призмата на малко тъжната истина. Всъщност, който избере да гледа спектакъла, ще се спаси от обгърналия ни битов и политически идиотизъм.

Антон Радичев завършва ВИТИЗ при проф. Филип Филипов през 1974 г. и още същата година влиза в трупата на първата ни сцена. Дебютната му роля е Протасов в “Деца на слънцето” от М. Горки. Следват още десетки роли, като само в киното и телевизията те са повече от 40, сред които “Оркестър без име” (1982), “Хотел Централ” (1983), “Маневри на петия етаж” (1985), “Пантуди” (1993), “Испанска муха” (1998). А също така и ролите му в телевизионни сериали като “Патриархат” (2005), “Живот на колелета” (1992), “Време за път” (1987).

Споделете във Facebook