Luxury Life

Назад

Внучките на Бистришките баби пеят за Мисис Вселена

Текст и снимки Маги Гигова

Акапелно полифонично пеене от Шоплука ще огласи финала на Мисис Вселена – зашеметяващото международно събитие, което ще се проведе между 30 януари и 4 февруари в София.  Йонка Петкова, която е част от Внучките на Бистришките баби, разкри, че в Зала 3 на НДК те ще изпълнят три песни и с тях ще накарат 120-те омъжени красавици от целия свят да заобичат автентичния ни фолклор.

През 2005 година Бистришките баби са включени в списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Йонка сподели, че е наблюдавала творчеството и обичаите им от двегодишна. По същия начин и останалите внучки са попили  мъдростта на живите човешки съкровища. Те са последното поколение, общувало и пяло с жени, за които песента е била част от бита, а не изкуство.

На шегата дали журито няма да обърка Внучките на Бистришките баби с претендентките за короната, Йонка Петкова отвърна, че ще е лесно, защото самата тя се е явявала на Мис Шопкиня,  заместник-кметицата Паолина Петракиева е Мисис България, а майка й Капка Амзина е първата носителка на титлата Мисис Баба. Организаторката на конкурса Меги Савова им изказва специална благодарност за участието на Внучките на Бистришките баби.

Споменатите дами далеч не са единствените титулувани особи, които са замесени в това издание на Мисис Вселена, което ще се проведе в София. Водеща на финалната вечер ще бъде Вице Мисис Вселена Мариана Маринова, единствената българка, сертифицирана за международен съдия в конкурси за красота. Тя е била жури на всички надпревари за омъжени красавици в Южна Америка. И е лизензирана да ги обучава как да се подготвят за отговорното състезание.

Партньор на Мариана на сцената ще бъде актьорът и певец Иоан Карамфилов. Като дете той стана известен с участието си в холивудски продукции с Мила Йовович, Арманд Асанте и Лоренцо Ламас. Днес гради кариера в Лондон и ще пристигне от Великобритания специално за Мисис Вселена.

Стефан Илчев е следващото звездно попълнение в Зала 3 на НДК.  Макар да се изявява като поп певец, победителят в Като две капки вода, е завършил оперно пеене в софийската консерватория при проф. Благовеста Карнобатлова. Песните Любовта и Далеч от страха стават номер едно сингли в класацията на БГ радио през 2020 година. Последната му награда е отпреди няколко месеца – Стефан получи Гран при Юнивърс на Международния форум за култура, изкуство и бизнес във Виена.

Споделете във Facebook