Luxury Life

Назад

Жената на Сингер е първообразът на Статуята на свободата

Alexander Zvaygin

След дълго пътуване през океана, Америка посреща гигантската Статуя на свободата. Тази величествена женска фигура, издигаща се над остров Бедлоу, отдавна е символ на Новия свят. Съединените щати го получават като подарък от Франция в чест на 100-годишнината от независимостта.

Коя всъщност стои зад лика на този впечатляващ монумент? Това е Изабел Бойер.
Животът на Изабел прилича е като вълнуващ роман. На 20 години се омъжва за 50-годишния изобретател на шевната машина Исак Сингер, а след смъртта му става най-богатата жена в страната. Родена е в Париж в семейство на африканец сладкар и англичанка. Красивото дете още от малко е цанено за модел, защото природата я дарява с невероятна красота. На 20 години се омъжва за 50-годишния производител на шевни машини Айзък Сингер, а след смъртта му става най-богатата жена в страната.

Вече като вдовица, Изабела пътува по света в търсене на интересни познанства и предизвикателства, загърбвайки черния креп. Тя се омъжва повторно за холандския цигулар Виктор Робстет, световна знаменитост и граф, и получава титлата графиня. Скоро Изабела става звездата на модните салони в Америка и Европа и е желан гост на всички светски събития. На едно от тях тя се запознава с известния френски скулптор Фредерик Бартолди. По това време Бартолди е под влиянието на силните впечатления от пътуването си до Съединените щати, от мащабите на страната, от нейните природни дадености, от хората там и вече е предложението да създаде статуя, символизираща независимостта на Съединените Щати.

Скулптурата ще е подарък от Франция в чест на отбелязването на 100-годишнината от независимостта на държавата. Така се ражда идеята гигантската статуя да представлява жена, държаща факла в едната ръка и скрижали в другата, с датата на приемане на Декларацията за независимост на САЩ. Бартолди толкова е впечатлен от лицето на Изабел, че решава да я използва като модел на своята скулптура. В резултат на това на остров Бедлоу, в залива на Ню Йорк, е издигната статуята на Свободата с фигурата на древна богиня, но с лика на Изабел Бойе – Сингер. Хубавицата се омъжва и за трети път, на 50 годишна възраст за Пол Сохеж, известен колекционер на скъпи произведения на изкуството. Живее до 62 години и умира през 1904-а в Париж. А статуята с нейното лице продължава да се издига над остров Бедлоу, символизиращ основната американска гордост – Свободата.

Споделете във Facebook