Luxury Life

Назад

Сватбата на Джаки Кенеди е една от най-красивите в света

Юлия Вълкова, източник kulturologia

През цялата история е имало сватби, които оставят трайно впечатление. Независимо дали е заради мястото на тържественото събитие или двойката, а понякога дори и шаферските рокли, което се обсъжда горещо с дни наред. Сватбата на Джон Кенеди и годеницата му Джаки Бувие, последвана с интерес от целия свят, не е изключение.

Това, което започва като вечеря, скоро прерасва в сериозна връзка, продължила две години, след което бъдещият президент на САЩ предлага брак на приятелката си, подарявайки й почти трикаратен смарагд с диаманти от Van Cleef & Arpels. Веднага след като Кенеди чува заветното „Да“, датата на сватбата тутакси е определена. Церемонията е гледана от стотици. На тържеството отиват малко по-малко от хиляда души. Сред тях са не само роднини и приятели, но и високопоставени служители, политици, сенатори, дипломати и куп влиятелни личности.

Мястото на сватбата

Изборът на място за сватба е едно от най-трудните решения за булката и младоженеца. Но за бъдещия президент и бъдещата му съпруга решението е доста лесно. Църквата “Света Мария” в Нюпорт, Роуд Айлънд е важен обект през цялата връзка на двойката и е очевидният избор. Както съобщава Los Angeles Times, двойката прекарва много време заедно в Нюпорт, където семейство Джаки притежава недвижими имоти. През цялото това време ходят заедно до църквата и винаги сядат на десетата пейка.

След сватбата на Кенеди тя веднага се превръща в туристическа атракция. Отец Крис фон Малуски, свещеникът на църквата „Света Мария“, по време на интервю за „Лос Анджелис Таймс“ през 2017 г. споделя истории за дните, последвали сватбата. Местните жители се тълпят да видят това специално място и тук се провеждат много сватби. Въпреки факта, че сватбата е екстравагантна и списъкът с гости е огромен, това съвсем не са най-уникалните и важни моменти от церемонията на Жаклин Кенеди със сенатора Джон Фицджералд. Те се венчават по традиционна католическа церемония. Кардинал Кушинг, архиепископ на Бостън по това време, извършва брачна церемония със специалната благословия от самия папа.

Раждането на термина “Камелот”

Гостите, присъстващи на тържественото събитие, смятат двойката Кенеди за истински кралски особи. Допи мнозина е оприличават на коронация. Това отношение към двойката се формира много преди Джон Кенеди да поеме поста президент. И именно от сватбата започва „царуването“ на тази двойка. За обозначаване на термина, описващ президентството им, често се използва думата “Камелот”, която много ясно ги характеризира и която се ражда в деня на бракосъчетанието им.

По време на церемонията гостите съзерцават феноменално красива двойка, които са щастливи и запазват това чувство дълги години. Сватбата е и повод за Джаки да покаже фешън усет и стил, което кара света да я нарича модна икона. В празничния ден тя е идеалната булка.

Музикален съпровод

Трудно е да се каже, че една сватба е перфектна, без да се спомене музиката. Както може да се очаква, двойката Кенеди също не разочарова гостите в избора на музикални композиции. Тя залага на традицията – в „Света Мария“ Луиджи Виена изпълнява на пиано композициите на Бах и Гуно «Аве Мария». Идва време и за тържеството, на което двойката дава всичко от себе си, поръчвайки услугите на Майер Дейвис и неговия оркестър – и те свирят по време на цялото  парти. И, разбира се, не може да не се спомене първия танц на младоженците, към който са приковани всички очи. Според InStyle двойката избира песента „Ожених се за ангел“, също  изпълнена от Дейвис.

Роклята на Джаки се превръща в класика

Най-важната част от всяка сватба, с изключение на младите и самите гости, е, разбира се, роклята на булката. Американското управляващо семейство всъщност оказва голям натиск върху Джаки да избере подходящата одежда. Всички са развълнувани и изпълнени с очаквания какъв ще бъде нейният избор и тя не ги разочарова. Според Vogue булката се спира на дизайнерката Ан Лоу, която използва за цели петдесет ярда плат. И за да допълни визията, Джаки залага на наследствен стилен дантелен воал. Но според запознати няколко дни преди церемонията студиото се наводнява, което съсипва не само роклята на Джаки, но и премените на нейните приятелки. Дизайнерката, заедно със своите асистенти, работят цяла нощ преди тържеството, за да придадат на всичките единадесет рокли поне някакъв приличен вид. Кризата е предотвратена и резултатът е рокля, която позволява на бъдещата президентша да се превърне в новата икона на стила.

Гостите и церемония

Общо осемстотин гости присъстват на сватбената церемония.  Двойката Кенеди всъщност кани още четиристотин, като по този цифрата достига 1200. За такъв огромен брой е нужно подходящо място за тържеството. Според Vogue е избрана фермата Hammersmith, която е собственост на майката на булката. Тя се разпростира на площ от триста акра, което дадва възможност да се организира наистина грандиозно парти. А за да обърнат внимание на всеки, на Кенеди им са нужни повече от два часа.

Торта

Храната е ключовият елемент на приема. За да се нахранят 1200 гости, менюто трябва да е  разнообразно и вкусно. Младоженците се справят и с това. Според традицията, най-голямо внимание се отделя на тортата. Бляскавата и вкусна, тя е дар от Джоузеф Кенеди, бащата на младоженеца. Според репортери е висока четири фута, което я прави видима от всички.

Приказен край

Наистина добрата сватба се различава от обикновената с приказен и ярък завършек. Vogue отбелязва, че когато двойката напуска партито, е обсипана не само с познатия и традиционен ориз, но и от розови листенца. Както много млади хора, двамата заминават за Акапулко, където се отдават на неспирни забавления и лакомства. Но там само веднъж са снимани и то по време на риболов. След пътуването Кенеди се завъръщат в САЩ и избира да живеят във Вашингтон, откъдето по-късно той ще управлява страната.

Споделете във Facebook