Luxury Life

Назад

Сърцето на Рио пулсира в ритъма на самбата

Юлия Вълкова, снимки интернет

Хиляди гости от цял свят и тази година паднаха в прегръдките на изпепеляващата самба страст, заляла улците на бразилската столица. Ненадминатият карнавал всяка година бележи началото на Великия пост, характеризиращ се с въздържание от светски удоволствия и затова веселието е още по-горещо и ненаситно.

Думата Carnival произхожда от португалския „Carne Vale“, тълкуван като „Сбогом на месото“. Фразата се отнася до карнавала като последен празник преди да започне период на въздържание от алкохол, месо и удоволствие. Този период продължава до Великденския празник, датата, на която Исус Христос възкръсва от мъртвите. Празникът в Рио е само седмица преди поста, но още през декември се усеща неговият огнен полъх.

Първият карнавал е организиран през 1640-а. Дотогава са се чествали празници в чест на гръцките богове на виното. Римокатолическата църква въвежда традициите на днешното карнавално празненство. През 1840 г. е първият уличен маскарад в Рио, като полката и валсът заемат централно място. Самбата въвеждат африканците през 1917 г., като днес тя се смята за традиционна бразилска музика.

Самба, сърцето на фестивала

За разлика от костюмираните шествия в Италия, придружени навремето с с гуляи, бразилските традиции са повлияни от португалското и африканското присъствие. Фестът в Рио има уникален стил, който се дължи главно на влиянието на чернокожите роби, известни със своите зрелищни музикални таланти. Тъкмо те дават живот на първите ритми на самбата. Тя пък е “облечена” в изумителни по пищност костюми, изобилстващи с искрящ метал, камъни, пера, т дори треви и кости.

Рио 2019 тачи миналото и предизвиква бъдещето. През 19-ти век кварталите на бразилската столица се изпълват с шествия от самба групи,  придружени от перкусионисти, барабанисти и всякакви музиканти. Танците и песните са в изобилие, а участниците са екстравагантно, ярко и предизвикателно облечени в стемежа си да станат шампиони.

Самба училища

Музиката по уличните паради повлиява и на появата на училищата на самба в Рио. Днес те са сърцето на карнавалните празници. Тъй като конкуренцията между уличните групи нараства, училищата създават специфична идентичност, за да могат да се откроят от тълпата.

Името на най-старата и най-известна школа на самба е Мангуейра, която датира от 1928 г. Примерът следват не по-малко известните Салгуейро, Моцидаде, Гранде Рио и Бейя Флор. Насладата от техните изпълнения е пълна на стадион Sambadromo, построен през 1984 г.

Карнавалът се превръща в конкурентна арена за училищата Samba в средата на 1900-те, когато популярността им нараства неимоверно. Уличните паради стават все по-големи и по-динамични с появата на училищата, което впоследствие води до необходимостта от изграждане на стадион. Духът на конкуренцията изисква мощна арена за представяне и скоро Самбадромо вече е построен. Той е дело на известния архитект Оскар Нимайер. Оттогава стадионът е модифициран с идеи от многобройни имигранти, които са допринесли за неговата уникална архитектура.

Споделете във Facebook