Luxury Life

Назад

Наш гинеколог с операция без аналог в Европа – въвежда J-плазма

Пепа Славчева, снимки архив Luxury Life

Гинекологът доц. д-р Георги Хубчев, извършил операции без аналог за България и Европа, е финалист за петото издание на Медицинските Оскари 2019. Националните Медицински Награди 2019 ще бъдат връчени на 10 май от 20 ч. в балната зала на хотел Маринела, София.

Гинекологът прилага куп иновативни методи в урогинекологията –
въвежда ръчно изработен слинг за оперативно лечение на уринарна стрес инконтиненция. За първи път в страната и в Европа извършва отворени и лапаро–ендоскопски операции на карцином  с J-плазма.
Това е апаратура, създадена от български инженери, която е лицензирана от американска фирма. Няма аналог в България, а екипът на доц. д-р Хубчев за първи път не само в страната ни, но и в Европа извърши  подобна операция – първата бе в УМБАЛ – Русе и след това още няколко операции в УМБАЛ “Дева Мария” в Бургас.

“Става дума за плазмен лазер, използващ хелия. Той се йонизира с високочестотна енергия. Тази плазма изпарява тъканите, т.е. реже ги чрез изпаряване. За сравнение с електроножовете, с каквито се работи досега в съвременната хирургия, тъканите се овъгляват и некротизират. И затова впоследствие възстановяването е много трудно. Докато в случая с новата технология няма такива последствия. Освен това тъканите не се нагряват, защото хелият е много топлопроводим. Реално това е студена плазма, най-простичко казано. Тя реже, като изпарява тъканите, но околните тъкани са студени, което означава, че те се съхраняват напълно”, пояснява доц. Хубчев.

За първи път в страната той поставя изкуствен сфинктер на пациента с тежкостепенна инконтиненция.
Акушер-гинекологът е със специализации по тазова хирургия, лапароскопска хирургия, урогинекология, онкогинекология, гинекологична ендокринология и 4D ехография.

Доц. Хубчев е новият началник на отделението по акушерство и гинекология на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. От 2004 до 2019 г. е началник на Акушеро-гинекологичния комплекс в УМБАЛ „Канев“ в Русе. Член е на Европейската асоциация по урогинекология.

Споделете във Facebook