Luxury Life

Назад

Ново проучване оборва съществуването на феталния микробиом

Храбра Маринова, снимка Pixabay/Antonia Rusev

Международен екип от учени откри пропуски в проучвания, които предполагат съществуването на “фетален микробиом”, тоест на бактерии във фетуса преди раждането. Международен екип от 46 учени единодушно опровергаха твърдението, че живите бактерии при бебетата се появяват още в утробата и по този начин решиха научен спор, който е от голямо значение за клиничната медицина по света. Проучването е публикувано в последния брой на известното списание “Nature”.

Предположението, че матката е стерилна среда и че бебетата развиват микробиом, т.е. общност от чревни бактерии и други микроорганизми, едва след раждането, е един от установените принципи на имунологията и репродуктивната биология. Няколко проучвания, публикувани след 2010 г., поставиха под съмнение този принцип, след като в проби от плацентата и амниотичната течност бяха открити бактерии. Интердисциплинарен екип от водещи експерти, занимаващи се с изследвания на микробиома, от областта на репродуктивната биология и ембриология и имунологията разгледаха внимателно тези противоречиви проучвания и провериха анализите. След проверка на проучванията и направените собствени анализи, учените установиха, че откриването на микробиоми във феталната тъкан се дължи на замърсяване на проби, взети от утробата.

Проблемът с тези микробиоми е, че концентрацията на установените бактерии е много ниска. Следователно бактериите трябва да бъдат идентифицирани много внимателно и разграничени от замърсяването. Базите данни и методите на биоинформатиката играят специална роля в подобни анализи, обяснява Томас Ратай от Виенския университет, един от участниците в изследването. Точният момент и начин на развитие на човешкия микробиом след раждането оказва трайно въздействие върху здравето и въобще върху живота на човек, добавя Ратай.

Новото проучване, публикувано в списание Nature, хвърля светлина върху научен спор, който има огромно значение за клиничната медицина.

Споделете във Facebook