Luxury Life

Назад

Психолозите съветват да слагаме четвърта ваксина

Гергана Ганева, снимки SiteMedia Consultancy

Какво знаем за опасността от COVID-19 и как работи науката? На този и още въпроси, които вълнуват хората, е разговорът с Младен Владимиров,  сертифициран кризисен психолог, с близо 15 години консултативна практика. През последните две години работи с клиенти с постковид симптоми – бърнаут (професионално изпепеляване), панически атаки (мощни пристъпи на тревожност), ятрофобия (силен страх от болници), агорафобия (страх от напускане на дома и преминаването през обществени места) и др. Участвал е като водещ в дискусии и форуми, свързани с повишаване на информираността за ползите от ваксините и имунизацията срещу COVID-19.

Изкушаваме се да подхвърлим топката към прословутия кръстопът на Карлос Кастанеда (когато си изминал трите пътя и си на кръстопът в живота – винаги поеми по четвъртия) – четвъртата доза (или втори бустер) ще ни накара ли да се чувстваме като хора, живеещи в свободен свят, без страх от COVID-19?

– Съществуват две групи лица, които вероятно не биха си сложили ваксина. Първата е защото нямат доверие, вярват на фалшиви новини и/или очакват повече научни доказателства за ефективността им и страничните ефекти. Другите са хората, които вече имат поставена една или няколко дози и мислят, че вече имат създаден необходим имунитет. За съжаление, ваксините срещу SARS-CoV-2 не са типични ваксини като тези, които познаваме от досегашния си ваканционен календар и при които с поставянето на ваксина, тя остава за цял живот. Необходимо е да се поставят ваксини преди началото на новата вълна, така както се поставят противогрипните ваксини в началото на есента.

Последните варианти – Омикрон и Делта – показаха мутации и по-бързо разпространение, което налага и поставянето на поредна доза в отговор на тази мутация. За силно уязвимите групи е препоръчителна четвъртата доза. Това са хората със затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, всички болести, свързани с белите дробове и дихателните пътища, със сърцето, нервната система, слаб имунитет и т.н. След ваксинацията е възможно да се забележат странични ефекти, но всички те отшумяват в рамките на 2 дни и ваксинацията не представлява опасност за живота.

Какви са постковид симптомите и до колко са опасни?

– При лечението на COVID -19 се говори за соматичните и физиологични реакции, последици и ефекти. Тук обаче има и психологическа страна. Вследствие на затрудненото дишане и усещането за задушаване някои пациенти отключват т.нар. панически атаки и споделят, че се страхуват, че ще умрат или припаднат на публично място, като това им се случва доста време след като са били напълно излекувани от болестта. Някои  споделят, че се страхуват да заспят и имат проблеми с количеството и качеството на съня. Вероятно защото подсъзнателно приемат заспиването като символична смърт. Това се наблюдава при  хоспитализирани. Един страничен ефект, който не се споделя, е еректилната дисфункция и/или влошената сексуална изява след прекаран COVID -19. Такива последици са най-вече в млада възраст. Повишен е и страхът от повторно разболяване, който може да се превърне в основа на организационни конфликти на работното място, например когато колега кашля често или не си дезинфекцира работното място и ръцете. Също така се наблюдава и ятрофобия (страх от лекари и медицински заведения) в резултат на прекаран COVID-19, от рутинни медицински прегледи или манипулации. Ваксините не са панацея и пациентите, които имат поставена ваксина, също могат да се разболеят. Те помагат по-леко да протече болестта и да ограничим негативните странични ефекти.

Препоръчвате ли носенето на маски?

– Маските са една от най-ефективните мерки, която се доказа във времето. Важно е обаче какъв е изборът им и колко често се сменят. Препоръчително е да се ползват видове от висок клас – KN95, а традиционните сини, познати от хирургиите,са за по-кратко време. За столичани е добре да носят маска през зимата, когато въздухът е по-замърсен от газове и фини прахови частици.

Ковидът няма да изчезне просто ей така. Посттравматичното стресово разстройство е актуалният бич за цялата планета. Но решението е ясно – ваксина и маски. За да обиколим света и да остареем с безброй спомени.

Инциативата Ти решаваш на БЧК е част от програмата Дейности в отговор на COVID-19 в България, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Споделете във Facebook