Luxury Life

Назад

Разказвайте приказки, за да са умни децата

Лия Добромирова, снимки интернет

Навиците преди сън са от съществено значение, за да може всяко дете да се научи да спи непробудно през нощта.  Но знаете ли какви са ползите от разказването на приказка за заспиване всяка вечер?

Макар на родителите да им се струва повече като обичайна задача, разказването на приказки е безценно за израстването на детето.

Четенето на детски книжки за лека нощ може да ви помогне да затвърдите отношенията с мъничетата, да ги подготвите за сън и дори да стимулирате развитието на мозъка им…

Ползите от съня както за възрастните, така и за децата са безброй: той помага за намаляването на стреса, позволява на телата да се възстановят и най-важното – подпомага растежа и развитието.

За вас родителите навиците за сън на детето са важни, защото могат да повлияят на техните собствени, а това означава че прецизирането им е от още по-голямо значение. Те дават възможност да покажете на малките любов и привързаност, което на свой ред им помага да се чувства спокойно и в безопасност.

Навиците преди лягане ще позволят на детето да се успокои и да се подготви за сън, а това е съществен фактор за неговото развитие. Част от този процес може да включва къпане, миене на зъби или четене на приспивна приказка.

За да помогнете на момичетата и момчетата да се преборят със своите страхове през нощта, погрижете се да им бъде по-комфортно. Например, включете в навиците за заспиване и гушкането на плюшеното мече, но приказката е задължителна.

Защото:

– развива въображението – четенето на измислени истории на децата ги насърчава да използват фантазията си и да си представят наум случващото се
– По-добро разбиране на света – разказването на приказки е забавно и вълнуващо, но и дава възможност за запознаване с различни култури и традиции. Децата получават нова информация за света, без дори да го осъзнават, а в резултат на това развиват по-добра емпатия
– Връзката родител – дете – четенето е време, през което общувате активно с детето си, а това помага за установяването на позитивни взаимоотношения
– Комуникация и социални умения – четенето на приспивни приказки значително подпомага развиването на комуникационни умения у децата. Те задават свързани с историята въпроси, като по този начин учат нови думи и повишават концентрацията си. В социален аспект децата развиват умението си да слушат чрез приказките и започват да осъзнават, че не всички интерпретират нещата по еднакъв начин

– Развиване на любов към четенето – четенето на приказки на децата докато са още малки, означава че има по-големи шансове те да продължат да четата за удоволствие когато пораснат. Това ще им даде възможност да се учат самостоятелно от книгите.

Всяка приказка е различна, но ако подхождате творчески и сами измисляте история за дребосъчето си, опитайте следното:

– Използвайте въображението си, но бъдете спокойни, тъй като целта все пак е децата да могат да заспят.
– Опитайте се да предадете урок или да има морална поука от историята.
– Нека и детето да участва – включете го като герой в приказката.
– Оставете я с отворен край, защото това ще стимулира малчуганите да си представят какво ще се случи после.

Дължината също е от значение, защото всяко дете е различно. Някои може да си поискат още една, а при други е възможно и да не стигнете до края.

Споделете във Facebook