Luxury Life

Назад

„Сердика“ дарява процедури за деца и възрастни в нужда

Силвия Тодорова, снимки архив Сердика

Първият в България Център за роботизирана рехабилитация отвори врати

Месец след като официално обяви, че разполага с „Локомат Про” (изключително прецизен уред, раздвижващ долните крайници и борещ спастичността им чрез движение), най-голямата болница за рехабилитация в България – „Сердика“, обяви, че ще подари процедури с апарата на възрастни и деца с детска церебрална парализа (ДЦП), множествена склероза, Паркинсон, инсулт и други причинители  на двигателни несъвършенства.

Благотворителната кампания на болница бе официално обявена по време на виртуална пресконференция по повод откриването на първия у нас Център за роботизирана рехабилитация с „Локомат Про”. Участваха: д.м.н. Емил Янков – изпълнителен директор на болница „Сердика”, Димитър Петров – директор физиотерапия и рехабилитация в „Сердика” и Гери Дончева –  PR мениджър на болницата. Водещ на дигиталната презентация беше проф. д.н. Любомир Стойков.

Идеята за благотворителната инициатива и за създаването на центъра е на д.м.н. Емил Янков, който е воден от желанието да помогне на хора в нужда, породена от факта, че имат дете с ДЦП или че са получили инсулт. „Покрай протестите „Системата ги убива“ видях колко несправедливост и колко нещастие има в десетки семейства. Винаги ми се е искало да направя нещо. Болница „Сердика“ от самото си начало инвестира усилия и средства в името на здравето на хората, а сега, когато вече имаме детско отделение и Локомат Про, е моментът да подадем ръка.“, заяви г-н Янков и напомни, че в лечебното заведение  достъпността е приоритет, а здравето на пациентите е цел номер едно.

Емил Янков обясни още, че през изминалата 2019-та година е поставено робо-началото, като тук е внесен първият екзоскелет „Хал Сайбърдайн”, а после и уредите на „Тайромоушън” – австрийски производител на техника за рехабилитация. АйТи отделът в болницата създава и уред за когнитивна терапия с името „Смарт”.

Подборът

Желаещите трябва да подадат молба-писмо за разглеждане, адресирана към болница за рехабилитация „Сердика“ (адрес: ул. „Монтевидео“ 21А, гр. София, п.к. 1618, а може и на e-mail: help@serdika.com), в която да споделят историята си (или на детето). По усмотрение на молителите, същите могат да приложат и снимкови материали, документи, които да послужат за целите на терапиите с „Локомат Про”, описани в правилника, адрес, на който живеят в момента и декларация за съгласие за обработване на лични данни. Във всички случаи, молителите трябва обстойно да се запознаят и съгласят писмено с Правилника, който подробно описва цялата процедура. Правилникът е достъпен на страницата на Болницата: www.serdika.com;

Условията

След като болницата се увери, че детето или възрастният е в реална нужда и че има потенциал за прогрес в състоянието, лицата ще бъдат разпределени за процедури в часови диапазон, в който болницата посочи. Финансирането на процедурите от страна на Болницата покрива 100% от процедурите и е само за приходящи пациенти. Болница „Сердика“ си запазва правото на отказ, както и при започнали вече терапии, съгласно описаното в Правилника.

Графикът за процедури с „Локомат Про” се запълва и от лица, които сами финансират терапиите си (чрез благотворителни кампании, със собствени средства или по друг начин). Цели 20% от всички процедури с уреда на Хокома ще бъдат благотворителни – дарени на нуждаещи се. Това е абсолютен прецедент в световен мащаб – никоя друга болница не подарява терапии с този уред.

Споделете във Facebook