Luxury Life

Назад

90% от кърлежите в София са носители на лаймска болест

Юлия Вълкова, снимка Йоан Славчев

Млади лекари за втори път организират единствения по рода си Ветеринарен паразитологичен форум

(от ляво на дясно – Докторите Георги Маринов, Пламен Петров и Евгени Евтимов  алармират за профилактика в обезпаразитяването)

За втори поред път през 2020 г ще се проведе единствения по рода си VPF -Ветеринарен паразитологичен форум. Организатори на събитието са д-р Евгени Евтимов и д-р Георги Маринов. Идеалната цел на форума е да информира ветеринарните  лекари за новостите в профилактиката и терапията на паразитологичните заболявания. Идеята е да се поддържа висок професионален статус на специалистите, защото голям част от паразитните заболявания са общи за животните и човека.

За жалост профилактиката в хуманната медицина на паразитозите е слабо застъпена и докато в Малта децата се обезпаразитяват всеки месец за вътрешни паразити, у нас евентуално само при нужда и когато вече е крайно наложително. Културата ни по отношение на домашните любимци пък се свежда до това да обезпаразитява всеки месец или през два, а себе си никога.

Статистиката показва обаче, че специално за тази година има бум на кърлежовите ухапвания както при хора, така и при животни . Пак според нея за сезона десетки клиенти от нашите клиники се разболяха от лаймска болест вследствие на ухапване от кърлеж. Институтът по заразни и паразитни болести алармира, че 90% от кърлежите в София са носители на лаймска болест.

Конспиративно или не, лаймската болест е и биологично оръжие. Защо в град с концентрация на 2 млн души, 90% носят причинителя на болестта? Много въпроси, малко отговори. Надяваме се, че чрез нашата инициатива и провеждането на този форум всяка година да повишим културата за повишена грижа за здравето ни – на хората, и на домашните им любимци.

Споделете във Facebook