Luxury Life

Назад

Лосиони се грижат за шоколадовия тен

Юлия Вълкова, снимки интернет

Слънчевите лъчи са повод за положителни емоции и позитивно настроение, за усмивки и щастливи мигове. Освен за доброто настроение, слънцето е много полезно и за здравето, тъй като e най-добрият източник на ценния за организма витамин D. Познат още като слънчевият витамин, той е изключително важен за всяка възраст, а поддържането на нужните нива в организма прави костите по-силни, а имунната система по-устойчива.

Излагайки се на слънце, е важно да знаем, че хубавите моменти вървят ръка за ръка с използването на слънцезащитни продукти, които да предпазят кожата от вредните ултравиолетови лъчи (UV лъчи). Те са много опасни, защото проникват през слоевете на кожата и могат да причинят изгаряне, увреждане на ДНК и слънчеви алергии. UV лъчите са два вида – UVA, отговорни за стареенето на кожата и слънчевите алергии, и UVB, които са виновниците за слънчевите изгаряния. Всички слънцезащитни продукти на Nivea  защитават кожата и от двата вида.

Без слънцезащита всеки човек може да прекара различно време на слънце и да не изгори, взависимост от защитните свойства на своята кожа. За повечето хора това варира едва между 5 и 30 минути. Изборът на слънцезащитен лосион зависи от възрастта, генетичната предразположеност и типа на кожата – дали тя е чувствителна, млада или зряла, склонна към алергии и т.н. Най-важният критерий е слънцезащитният фактор (SPF). Той показва времето, което можем да прекараме на слънце без да получим изгаряне, взависимост от защитните способности на нашата кожа. Колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което прекарваме защитени на слънце. Например, използвайки продукт със SPF 30, кожата е защитена 30 пъти по-дълго, отколкото ако върху нея не е нанесен продукт.

За да бъдем защитени от вредните UV лъчи през целия ден, еднократното нанасяне на лосион не е достатъчно, защото той се губи при плуване, потене, подсушаване с кърпа и затова задължително е да се нанася повторно при всеки от изброените случаи. Защитата зависи и от използваното количество. За възрастните това е около 30 грама, което се равнява на две до три супени лъжици за цялото тяло. При нанасянето не трябва да се забравят по-трудно достъпните части на тялото като скалпа, кожата до косата, ушите, носа, раменете, горната част на ходилата. За кожата на лицето е най-добре да се използва отделен слънцезащитен продукт, тъй като е по-деликатна.

Особено податливи към увреждания на кожата, причинени от UV лъчението, са децата. Тяхната деликатна кожа е уязвима, а при най-малките защитният механизъм на кожата не е напълно развит. Затова децата трябва да бъдат защитени с продукти с висок SPF. Като марка №1 в слънцезащитната грижа Nivea обръща специално внимание при разработването на слънцезащитните продукти за тях. Те са съобразени със специфичните нужди и особености на нежната кожа. Формулата на Nivea sun Детски цветен слънцезащитен спрей спомага за намаляването на риска от слънчеви алергии, защитава от слънчево изгаряне и дълготрайно увреждане на кожата. Той е с изчезващ цвят, което прави задължителното нанасяне на предпазващ продукт много по-лесно и забавно, както и подсигурява равномерното му нанасяне.

Когато става въпрос за защита от слънчевите лъчи, най-честата асоциация е плаж и море, което веднага ни кара да си мислим за златист тен. Много хора смятат, че слънцезащитните продукти с висок фактор предотвратяват почерняването. Това, че кожата трябва да е защитена, не означава, че не може да придобие красив загар. Образуването на кафявия пигмент меланин е естествена реакция към UV лъчите. С използването на защитен лосион с висок фактор процесът на почерняване не спира, a само се забавя, което го прави много по-безвреден за кожата. Серията Nivea Sun Protect & Bronze e специално предназначена да комбинира надеждната защита с естествения тен. Формулата е богата на растителни екстракти, които подпомагат естественото производство на меланин в кожата и осигурява красив, равномерен и здравословен тен.
Голяма част от вредните UV лъчи проникват до 50 см под повърхността на водата, затова е важно кожата да е защитена с водоустойчив слънцезащитен крем. Всички слънцезащитни продукти Nivea са водоустойчиви и отговарят на изискванията на общоприетите европейски стандарти за водоустойчивост.

Грижата за кожата от влиянието на слънчевите лъчи не трябва да приключва с използването на слънцезащитен лосион. След дългия ден, прекаран под слънцето, кожата е суха и дехидратирана и се нуждае от интензивна грижа. Успокояващите лосиони за след слънце помагат за бързото й възстановяване и поддържането на младия й вид по-дълго, а също така запазват красивия тен за по-дълго.

Свежестта и прохладата на планината добиват все по-голяма популярност като място за отдих в горещите летни месеци. Тъй като интензивността на UVB лъчите се увеличава с нарастване на надморската височина, всички части на тялото, изложени на пряка слънчева светлина трябва да бъдат защитени от вредните лъчения. Добре е да се знае, че най-безопасното място всъщност е на сянка. Макар че сянката осигурява значителна защита от UV светлината, тя не предпазва изцяло от нея – до 40% от UV лъчите достигат до кожата и на сянка. И тя пак почернява. Така че рискът от изгаряне на сянка е доста по-висок, отколкото мислят повечето хора. Не е правилно защитата от слънце да се асоциира само с ваканция, море и пясък. Бързайки по задачи из града или отивайки на работа, влиянието на UV лъчите върху кожата е също толкова голямо, затова не бива да се пренебрегва употребата на слънцезащитни продукти в ежедневието.

Експертни съвети за защита от опасните лъчи

Използвайте продукти с висок слънцезащитен фактор (SPF) – колкото по-висок е SPF, толкова по-дълго е времето, което можете да прекарате под слънцето защитени.

Нанасяйте обилно количество слънцезащитен лосион върху всяка част от тялото – за възрастните около 30 гр. лосион за цялото тяло.

Нанасяйте слънцезащитен лосион многократно през деня, особено след плуване, подсушаване с кърпа и потене.

Не пропускайте да намажете със слънцезащитен лосион зоните на лицето, носа, врата, ръцете и ушите.

Използвайте специален слънцезащитен продукт за лицето.

Когато сте във воден басейн, нанасяйте водоустойчив слънцезащитен лосион с висок слънцезащитен фактор.

В планината колкото по-високо се качвате, толкова по-висок слънцезащитен фактор е необходим.

Хидратирайте кожата с успокояващ лосион за след слънце, за да я омекотите и освежите.

Използвайте продукти със SPF в ежедневната си грижа за лице и тяло.

Носете шапки с широка периферия, слънчеви очила и дълги ръкави за допълнителна защита от вредните лъчи.

Споделете във Facebook