Luxury Life

Назад

Африканската екзотика във фотографията на Брент Стиртън

Мия Вълова, снимки интернет. Източник fotki.info

Фотографът Брент Стиртън е специализиран в документалната фотография и е известен с изключителното й представяне. Той показва света такъв, какъвто е, без разкрасяване. В командировки и пътувания прекарва средно по девет месеца годишно. Майсторът на обектива винаги се опитва възможно най-дълбоко да разбере каквото снима. Заради сгъстения си график, се научава бързо да намира общ език с героите на снимачната площадка и за кратко време да разбере същността на явлението.

“Описвайки човешката драма, с която фоторепортерът постоянно се сблъсква, мисля, че трябва да търсим нови начини да разказваме стари истории, казва фотографът. – Ако не направим това, рискуваме историята да потъне в забрава и да изчезне от гледната точка на колективната социална отговорност. Опитвам се да разкажа моите истории с най-изразителните инструменти, достъпни за ограничен период от време.”

Той е един от най-ярките фотографи в световната агенция Getty Images. Стиртън се специализира в документалистиката и притежава уникален стил. Невероятните му фотоси от Африка, от военните действия по света, репортажите му от Украйна, живота на наркоманите, хивпозитивните, проститутките и бездомните едновременно стряскат и възхищават.

Брент Стиртън е роден през 1969 г. в Южна Африка, където по-късно учи журналистика. Често пишел за проблемите на черния континент, но трудно намирал фотографи, които са съгласни да пътуват до горещите точки. И сам се заема с това. Още първите му снимки са удостоени с отличие от World Press. Пред 1993 г., без да има образование в областта на фотографията, Стиртън става главен фотограф на списанието Scope. Неизброими са междунродните му отличия.

Продължително време Брент работи за Световния фонд за дивата природа и създава фотопроекти в защита на околната среда. Занимава се и с благотворителност. Негови снимки са използвани от различни организации в борбата срещу СПИН, малария и туберколоза, в защита на дивата пророда.

Споделете във Facebook