Luxury Life

Назад

Брад Пит вече е и склуптор

Юлия Вълкова, снимки интернет

Холивудската звезда дебютира с произведенията си в Музея на изкуствата Сара Хилдън в Тампере с Ник Кейв и художника Томас Хаусго на изложбата „Ние“ (до 15 януари), съобщават от artprice.

Деветте изложени творби на Пит включват конструкция с форма на къща, изработена от прозрачен силикон и пробита от куршуми, както и първата му скулптура House A Go Go (Mad House, 2017) – къща, висока 46 cm, изработена от грубо закрепени парчета дърво.

Сред най-големите произведения на Пит са бронзова кутия с размер на ковчег с ръце, крака и лица, които се опитват да избягат, и Aiming At You I Saw Me But It Was Too Late This Time, гипсова скулптура, изобразяващ осем фигури.

Пит започва да се занимава с изкуство след бурния развод с актрисата Анджелина Джоли през 2017 г. Според вестник The Sun той вече има оборудвана работилница в дома си в Лос Анджелис, където покани Леонардо ди Каприо по време на снимките на „Имало едно време в Холивуд“, за да „намерят общ език въз основа на любовта си към керамиката“.

Говорейки при откриването на изложбата, Пит каза: „За мен това е един вид интроспекция … Всичко се роди от изследването на това, което наричам радикален регистър на личността. И от най-голямата честност към себе си, от признанието, че мога да нараня другите, от моментите, в които просто съм грешал.“

Междувременно рок музикантът Ник Кейв също прави своя дебют в нова роля с „глазирани керамични фигурки, които разказват историята на живота на дявола, от невинност чрез опит до конфронтация с нашия морал. “Дявол. Историята на живота“ е първият цикъл от произведения на Кейв. Състои се от 17 части с височина от 15 до 50 см, които Кейв е изваял, боядисал и глазирал в Англия между 2020 и 2022 г. Визуално поредицата препраща към викторианските порцеланови фигурки, които той колекционира.

Начинаещите скулптори създават своите творби в диалог с много по-опитния британският художник – Томас Хаусиго, работещ от близо три десетилетия и участвал в биеналето на Уитни през 2010 г. В Тампере Хаусиго, по-известен като скулптор, показва редица картини – с този вид изкуство той започва да експериментира едва през последните години. Изложените картини са част от неговата серия Visions от широкоформатни творби, вдъхновени от работата на европейските символисти, включително норвежеца Едвард Мунк. Изложени са и негови скулптури от махагон и гипс, създадени в диалог с творби от колекцията на Фондация Сара Хилдън, включително „Жена на колесница“ (1943/62) на Алберто Джакомети.

Споделете във Facebook