Luxury Life

Назад

Бургас почита с изложба Стефан Марков, един от най-значимите ни графици

Лия Добромирова, снимки архив

Бургаската художествена Галерия „Петко Задгорски“ почита Стефан Марков – творецът, станал емблема на българските графици и илюстратори от втората половина на XX век. Критиците го определят и като художник на антитезите – от тъгата и носталгията по романтиката до противоречията на модерните времена. Като бургазлия, унесен в своите бленувания, център на творбите му са морето, лодките, рибарските мрежи,  копнежът по далечните острови, кейовете, фантазиите, с които открива красотата на рибите, раковините, потъналите корабите. И пресъздава обичта и преклонението си към тях с изчистени линии, ярки, експресивни тонове, но и с пастелна съзерцателност. Всички обаче разказват истории – мълчаливи, съзерцателни, умозрително унесени.

Хакартерно за изложбата са нежността и великолепието на изказа. Симеон Димитров, режисьор, поет, писател и почетен гражданин на Бургас, споделя, че от тази изложба струи слънце. За своя добър приятел – световният художник Стефан Марков, той с почитание  припомни, че близо 24 години след кончината му бургазлии и гостите на града отново ще се докоснат до изключителните му творби. Експозицията от 47 платна е по идея на съпругата на художника – Евелина Стефанова, и синът му, тръгнал по неговия път – Младен Марков.

“Стефан Марков е творческа личност, със специално отношение към морето. Той е морски автор, макар и далеч от водната шир – твореше в София. Той рисуваше само това, които харесваше и обичаше, допълва Симеон Димитров. – Достатъчно е да се вгледаме в картините, носещи заглавия като “Музей под водата”, “Морско конче”, “Нощен кей”, “Остров и птици”, “Морски шепот”, за да го разберем и обикнем.

Споделете във Facebook