Luxury Life

Назад

Две американки педставят България от камък, дърво, кожа

Юлия Вълкова, снимки галерия Сезони

Галерия Сезони за второ поредно лято поднася на своите почитатели изложба на американските художнички Ким Eйбрахам и Ейми Ханум, сътворени в арт резиденцията им в Розовата къща в с. Полковник Серафимово.

Ейми Ханум и Ким Абрахам пристигат от Ню Лондон, щата  Кънектикът на гости в дома на Любомир Левчев. Те идват с идеята да снимат кътчета от Родопите. Но пленени от красивата природа, се вглеждат в земята, гората и красивите багри наоколо. Решават да ги пресъздадат в нестандартни художествени творби от камък, дърво, кожа и върху платно. Своите произведения младите художнички редят в изложба на 27 юли в Сезони.

Вдъхновение те намират и от красивите родопски къщи, кучето в Розовата къща, поточета, калинки, малинки и много цветя. Фина паяжина е вплетена в кора от дърво, а слънцето грее във всичките им творби.  Момичетата споделят, че човек, дошъл веднъж в това райско кътче, не може да не се върне пак тук. „На чаша вино и сладка раздумка, въпреки езиковите различия, успяхме да усетим взаимната привързаност към родопските красоти“, категорични са американките.

Ким Eйбрахам създава истории, мечти и фантазии. Магическите пейзажи, героите в рисуваните приключения са нейното спасение за публиката от този свят. Без значение от проблема, който си поставя, тя се стреми към универсално спокойствие. Нейното изкуство е за зрителите, които си създават нови въжделения. Ярките лъскави същества, които се движат през топлото пространство, помагат да се скрием от не винаги радостната реалност поне за малко.

Ейми Ханум е универсален творец и дизайнер, известена с абстрактното си въображение и използването на ярки нюанси. Тя работи в сферите на графичния и интериорния дизайн, фотографията и арт инсталациите.
Ханум се фокусира върху невербалната комуникация и емоционалността. Материалите й включват, но не се ограничават, до енкаустика, гипс, метал, намерени предмети, песни, пърформанс и монтаж.

“Целта ми е с изкуството ми да припомня на хората нашата основна човешка природа, да преодолеем многото си различия, като се съсредоточим върху общите ни качества. Обичам да обединявам хората чрез изкуство, което резонира с тях невербално. Емоциите в моята работа, предизвикват отговор, който надхвърля думите, но доставя дълбоко разбиране. ”

Макар различни на пръв поглед, двете авторки са обединени от общата тема за човека в съвременния свят и общество, връзката с природата и красотата.

Споделете във Facebook