Luxury Life

Назад

Две заблежителни събития в Народния

текст: Катя Попчева; Снимки: Божидар Марков, Стефан Спасов и Мария Стефанова

900 аплодират Михаил Петров

Близо 900 души аплодираха на крака Михаил Петров в Народния театър, където актьорът и режисьорът отпразнува своя личен и театрален юбилей с режисьорския си спектакъл „Един безумен ден“. Представлението бе последното от петте, с които доайенът на първата ни сцена отбеляза своя празник и кулминацията на поредицата от събития по този повод.

Голямата изненада на вечерта беше появата на Михаил Петров в една от емблематичните му роли – на Фигаро, която е играл преди 35 години. “Дами и господа, завиждам ви за това, което ще видите тази вечер!” – с тези думи младият му колега Димитър Живков обяви появата на Михаил в едно от най-запомнящите му се превъплъщения през годините.

15-минутно документално видео припомни вълнуващи моменти от театралната и филмовата кариера на актьора, който навлезе в 47-ия си сезон в първата ни трупа.

След финалните аплаузи зам.министърът на културата Румен Димитров поднесе на рожденика престижна награда за приноса му в развитието на изкуството и родния театър, а директорът Мариус Донкин го поздрави с писмо и огромен букет.

“На моята възраст знам, че на човек не му е нужно много. Имам толкова вратовръзки, че даже ще ми останат. Цветята са красиви, но увяхват. Затова помолих приятелите си да не ми поднасят цветя и подаръци тази вечер, а да помогнем на една млада и талантлива актриса – Вероника Янакиева, да има спортна количка”, просълзен каза Михаил Петров на финала на аплодисментите.

Още когато обяви честването на юбилея си, актьорът заяви, че животът го е срещнал с Вероника случайно, но и с мисия. Той остава впечатлен от нейно изпълнение, което вижда в мрежата, и решава да я подкрепи. Затова призова своите колеги, близки, зрителите, да се включат в каузата и по време на всички пет представления, с които отбеляза юбилея си, да дарят колкото и каквото преценят, за Вероника.

Мария Стефанова с трета премиера след завръщането в театъра

Легендарната актриса отново работи с режисьора Стефан Спасов, с когото направиха суперхита „Три високи жени“

На 9 и 10 декември на сцена „Апостол Карамитев“ ще бъде премиерата на „Облог“ – най-новата пиеса на носителя на “Пулицър” за драматургия Дейвид Линдзи-Абер. Освен Мария Стефанова (награда Аскеер 2018 за водеща женска роля), другата главна женска роля в спектакъла е поверена на Вяра Табакова. В актьорския състав са и Пламен Димов, Ненчо Костов (номинация за Икар 2019 и награда Аскеер 2019 за изгряваща звезда), София Бобчева (награда Икар 2018 за поддържаща женска роля, награда за женска роля Златен Кукерикон 2019) и Стелиан Радев (номинации Аскеер и Икар за изгряваща звезда, номинация Златен Кукерикон 2019 ).

“Облог” разказва с много топлина и чувство за хумор историята за трудното съжителство и още по-трудното сближаване на две възрастни дами, принудени да делят обща стая. Аби и Мерилин са толкова различни като луната и слънцето, като тъгата и веселието, като мъката и радостта от живота. Единствено резултатът от един забавен и интригуващ облог между двете, може да разреши техния спор. Но докато се стигне до финала се очертават много изненади и изпитания, в които вземат участие и техните пораснали деца…

Това е втората пиеса на Дейвид Линдзи-Абер, която се поставя на сцената на Народния театър след „Добри хора“, чиято премиера бе през 2015 г.

Споделете във Facebook