Luxury Life

Назад

Диего Перкоси Папи претворява в бижута Божествена комедия на Данте

Източник artprice

До 30 април Италианското посолство в София и Италианският културен институт в България, съвместно с Националната галерия, представят за първи път в България произведенията на римския дизайнер на бижута Диего Перкоси Папи.

Тази изложба символично олицетворява италианския гений, изграден от прозрения, оригинални идеи, древни познания, култура и преживявания, любов към красотата и големи занаятчийски умения.

Каква е връзката на Данте със златарското изкуство? Ателие Перкоси Папи отдава почит на Върховния поет, като илюстрира пътуването на Данте Алигиери в “Божествена комедия” чрез великолепни бижута и предмети на изкуството. Харон, Минотавърът и Ериниите със страховити и много богати форми представят Ада. В Чистилището завистта, гневът и алчността са сред  най-страшните смъртни грехове.

Небето блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Художествени инсталации, съвременни и старинни скъпоценни предмети подчертават абсолютната актуалност на това литературно произведение.

Диего Перкоси Папи е роден през 1948 г. в Рим, където живее и до днес. Започва кариерата си на двадесетгодишна възраст, докато посещава Факултета по архитектура. Перкоси Папи е представял самостоятелни изложби в Палацо Венеция в Рим, в Етнографския музей в Санкт Петербург, в Двореца “Бачоки Бонапарт” в Лука и в абатството “Ноймюнстер” в Люксембург.

В ателието в Рим на ул. “Сант Еустакио” 16, където работи майстор Перкоси Папи, са правени бижута за филмите “Убийство в Ориент Експрес” на Кенет Брана (2017), “Елизабет: Златният век” на Шекхар Капур (2007), “Чифликът на чучулигите” на Паоло и Виторио Тавиани (2007), “Алатристе” на Агустин Диас Янес (2006), “Оръжейният занаят” на Ермано Олми (2001), “Росини – Росини” на Марио Моничели (1991); и уникални творения за актрисите Пенелопе Крус, Джуди Денч, Мишел Пфайфър, София Лорен, Жаклин Бисет, Изабел Юпер и Кейт Бланшет.

Бижуто не е студен и неодушевен предмет, а израз на личността на тези, които го създават, както и на онези, които го носят. В този смисъл майстор Диего Перкоси Папи е забележителен представител на златарската традиция с най-висока занаятчийска и артистична стойност.

Инициативата е част от Деня на италианския дизайн 2022 – серия от промоционални събития, които италианската дипломатическа и консулска мрежа провежда във всички страни по света с цел популяризиране на художественото и културното наследство, което е резултат от изискана и хармонична връзка между история, култура, изкуство и майсторство от най-високо ниво.

Споделете във Facebook