Luxury Life

Назад

Духовна София през обектива на Десислава Кулелиeва

Юлия Вълкова, снимки архив Luxury Life

До 17 април галерия Сердика представя фотографската изложба „Духовна София“ на Десислава Кулелиева.

„Духовна София“ или каква енергия носи всяко духовно място в столицата ни? През обектива на Десислава Кулелиева се вижда как мирно съжителстват различните религии в древния ни град. Нейните фотоси са запечатали образите на църкви, храмове и манастири. Дългогодишният фоторепортер на в. 24 часа успява да улови магията на архитектурните детайли, съчетани със символите на духовността и да пресъздаде по един неповторим начин религиозното разнообразие от миналото и днес. Нейните творби, принтирани на платно, са неповторима съвкупност от общи и близки планове, раздвиженост на детайла и изключителен усет към духовността на различните религиозни храмове в столицата.

„Организирахме тази изложба по повод навършването на 140 години от обявяването на София за столица на България. Името на града ни идва от името на късноантичната катедрала „Света София”, наричана още “Светата Премъдрост Божия” и това беше причината да покажа един различен поглед към града ни – религиозните храмове. София и България са пример за етническа толерантност и мирно съжителство на различните религиозни общности и така е било от векове. В града ни могат да се видят както православни църкви, католически катедрали, така и Синагогата и мюсюлманските храмове. Изборът ми да покажа фотографиите си в Галерия Сердика също не е случаен. Тя е разположена в най-старата част на центъра на София – Женския пазар, известна като Зона на толерантността. Тук се намира една от най-старите църкви в столицата – „Св. Св. Кирил и Методий“, джамията „Баня баши“ и Централната софийска синагога“, казва Десислава Кулелиева.

Още от ранна възраст Деси Кулелиева има интерес към фотографията. През 1989 г. завършва средно специално училище по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик” – специалност „Фотография”. От 1993 г. до сега тя е фоторепортер във вестник „24 часа” – вече 26 години. Има множество изложби и отличия. Публиката я разпознава с художествените й изяви на фотоизложбите „Детайлите на София” I, II, III и IV част, представени в различни открити пространства като Градската градина пред Народния театър, Градинката Кристал, парка пред НДК и пред Музея за  история на София. Направление архитектура и градоустройство издава фотоалбум – каталог “София детайли” с авторски фотографии и текстове. През последните години няколко пъти печели годишна награда за репортажна фотография от в. „24 часа”. Това са само част от нейните творчески изяви и награди, които притежава.

Споделете във Facebook