Luxury Life

Назад

Дюн – продукция от звездна величина

Юлия Вълкова, снимки Александра филмс

Трябваше да минат години, докато съновиденията на Пол Атреидски, главният персонаж от Дюн, да се превърнат в реалност на големия екран. Може би като въжделенията на хлапето от Квабек – Дени Вилньов, покорено от романа на Франк Хърбърт. Той не е първият режисьор, посегнал към него. Още през 70-те това прави Алехандро Ходоровски, но в крайна сетка намерението му влиза в графата на най-великия филм, който никога не е заснет. А за него се правят бордове, съвместно с създателя на Пришълеца – Ханс Руди Гигер, учсатва френски продуцент, Пинк Флойд се навиват да напишат музиката, а в актьорския състав режисьорът се наема да привлече Орсън Уелс, Салвадор Дали, Мик Джагър, Аманда Лиър, Дейвид Карадайн, Удо Кир.

Едва през 84-та се появява пълнометражната екранизация на Дюн на Дейвид Линч /автор на Човекът слон и Синьо кадифе/. В ролите са Кайл Маклоклан, Шон Йънг, Стинг и Силвана Мангано. Резултатът е пълно фиаско, дори Линч се прави, че намерението му не се е случвало. Докато с идеята не се заема Дени Вилньов, който с Ерик Рот и Джон Спейтс пишат сценария, после следят работата по създаването на невероятната костюмография, а снимките траят месеци из пустините на Йрдания. Резултатът е два и половина-часов филм, който запраща зрителя във фантастичен свят, можещ да се мери с достойните Междузвездни войни или Властелинът на пръстените. Заглавието на лентата е Дюн: Част I, защото това е половината от книгата, а и разговорите на режисьора с Warner/Legendary е за два, а може и повече филма.

Действието в продукцията се ниже като широка разлата река, която не бърза за никъде, от започването не стряска с екшън, последователно вае фантастичните светове – океанската Каладан, пустинната Аракис, мрачната Гайди Прайм. Сред персонажите от династията Атреидис са младията Тимъти Шаламе, приел първата си главна роля в суперпродукция, Оскар Айзък – бащата дук Лето и Ребека Фъргюсън – майката, член на тайнствения женски орден Бин Джезърит. Раздорът между фантазните династии е специалната подправка – ценен ресурс във Вселената, възпламенила политически и екологически войни. Напрежението засилват пясъчни червеи, запращащи момъка Атреидис към неизвестна съдба. И всичко това хармонира чудесно с музиката на Ханс Цимер. Сред великолепно подбрания актьорски състав са и Шарлот Рамплинг, Зендая, Стелан Скарсгард – тя леко стряска заедно с още един различен прочит – чернокожа жена в роля, написана от Фр. Хърбърт за мъж, Джейсън Момоа, Джош Бролин и Хавиер Бардем. Благодарение на Вилньов те виртуозно пасват на декора – дюни, скали, космични замъци и крепости, странни летателни тела. Сред важните достижения е и постигнатото равновесие между диалога и характерите.

Споделете във Facebook