Luxury Life

Назад

Екзотиката на Индия в обектива на Амит Шарма

Соня Момчилова, снимки фондация “Наместе България”

За втора година фондация “Наместе България” организира тематична изложба на Моста на влюбените на НДК. Този път експозицията е посветена на седемдесетата годишнина от обявяване независимостта на Индия, която ще бъде илюстрирана с фотосите на популярния индийски фотограф Амит Шарма (https://www.amitworks.com/) . Със  “70 години независима Индия – красота в контрастите”, фондацията продължава традицията да показва в ярки образи културата, шоу бизнеса и историческото наследство на магична Индия през обектива на най-изтъкнатите ловци на мигове. Целта на организаторите е да се съприкосновим за пореден път с истинското лице на екзотичната страна, с красотата в контрастите и вълшебството на стародавната родина на безброй митове и драматични исторически обрати.

Изложбата ще бъде открита на 30 юли и ще остане на Моста до 12 август.

Амит Шарма е един от най-изтъкнатите индийски фотографи.  Авторът на модни фотоси, пейзажи и портрети на най-известните индийски и световни звезди живее и твори в  Делхи.  Изявява се  главно в областта на рекламната, лайфстайл и  туристическата фотография. Негови клиенти са всички големи издания в страната и много национални и международни марки. Снимането на портрети и на автентичния, уличен живот е негова страст, която не го напуска повече от две десетилетия.

Снимките на  Шарма загатват за различните аспекти на личното  му човешко изживяване. Лекотата на художествения му изказ и стремежът към нетрадиционното пулсират под  повърхност та на рутинния бит и социалните клишета.   „Изображението е перспектива, обвързана от светлината и нейното отсъствие“ казва Шарма, който предпочита обектива му да говори вместо него.

Според автора важно е да бъдем верни на обекта, а не да го замъгляваме чрез егото или подчинявайки го на определен  стил.  Идопълва: “В днешния свят на цифровата супер свързаност, фотографията създава възможност за опознаване и свързване с реалния свят. ”

Амит Шарма е фотограф, специализиран в областта на пътешествията и модата.  Един от най-популярните индийски фотографи живее и работи  в  Ню Делхи.  Снима за някои от най-големите модни марки. В едно от последните си интервюта той разказва какво е за него фотографията:

 

– Когато започвахте да се занимавате с фотография, какво представляваше тя за Вас – средство за препитание или начин за творческо изразяване?
– Когато започнах да снимам, всичко, което исках, беше да правя хубави снимки. Като различните снимки, които бях виждал в книги, списания, плакати. Нямах представа, че е възможно да печеля пари от фотографията. Нямаше интернет, нямаше цифрова телевизия, нямаше платформа, на която да мога да представям работите си. Разполагах само с няколко книги.

– Снимате много  лайфстайл фотография за известни клиенти като The Collective. Какви могат да бъдат недостатъците на този вид фотография?
– Лайфстайл фотографията е до голяма степен неразбрана и често се бърка с модната. Модата и портретирането представляват голяма част от изображенията, показващи “начина на живот”, но това не е всичко. Недостатъкът е, че хората трябва да разбират по-задълбочено термина и да гледат какво се случва в глобален мащаб. Също така, когато работите само в определен стил рискувате творбите ви да са много ограничени.

– Снимали сте за различни модни списания като Femina, Cosmopolitan, Travel and Leisure и др. Кое беше най-доброто преживяване за Вас?
– Най-вълнуващо беше да снимам за списание Travel and  Leisure. Заминавате някъде, виждате нови места и снимате това, което поискате. От това по-хубаво няма!

– Колко важно е за вас да бъдете верен на обекта, който снимате? Как се отразява това на фотосите?
– Основното е, че целта на всяка снимка е да представи идея, история или да предизвика емоционален отговор. Критерий за оценяване на моята работата трябва да бъде доколко съм постигнал целта си. Всеки път, когато снимам по поръчка, се опитвам да бъда колкото се може по-близо до първоначалната цел на заснемане на кадъра. Това не винаги важи за персоналната работа, тъй като там нещата обикновено са малко по-свободни и позволяват експерименти. Но дори и тогава аз чувствам и знам, че обекта трябва да бъде показан справедливо.

Споделете във Facebook