Luxury Life

Назад

Ескплозивна комедия за Големия взрив – диагноза на демокрацията

Юлия Вълкова, снимки Антон Даскалов

Няколко дни след изключителното честване на 100-годишнината на Стоянка Мутафова, Сатирата взриви публиката  с пиесата на Александър Секулов  Експлозивна комедия за Големия взрив. Зрителите стават свидетели на една безпощадна дисекция на съвременното ни обществото, в което недоволството често води до невъзможността за промени. Авторът, подпомогнат от таланта на режисьора Пламен Марков,  дава сериозна диагноза на европейската демокрация, на проблемите, водещи до заболяванията – от емиграцията, взаимотношенията между родители и деца, семейните ценности, медиите, дезинформацията, манипулацията, фалшивите новини до екзетенциалните въпроси за смисъла на живота. Изграждането на този безмилостен образ е постигнато с хумор, често смешен, по по-често горчив. Защото поносимостта е достигнала своя предел, смисълът е промяната, но няма яснота как тя да се случи. Експлозивна комедия за Големия взрив е сатира на болното общество и затова е театрално събитие.

В центъра на пиесата е персонажът на Пенко Господинов, който от началото до края води представлението. Срещатта му с Пламен Марков на сцената на театъра е за втори пъти, но сега образът му е напълно изграден и подплатен заради хумора, който често е брутален, дори и политически некоректен, допада , а и му помага, смелият език на автора. Актьорът се слива с героя – човек, изпълнен с безсмислието на модерния свят, който иска да направи нещо радикално, но смисълът е неясен.

Сред купищата от проблеми е и образът, изграден от Албена Павлова. Влазля в ролята на журналистка, тя блестящо интерпретира дезинформацията на жълтите медии, които фабрикуват новини и манипулират доверчивите. Към авторовите доизграждат и персонажите на Теодор Елмазов и Димитър Баненкин, допълващи картината на едно публично разобличаване  на реалностите.

За пиесата Пламен Марков споделя: „Александър Секулов, с когото досега не бях работил, ми изпрати един свой текст, от който ми замириса на сочна автентична сатира, на откритие, на радост от намерени в думите и ситуации, ориентири, които са отличен повод за сатиричен спектакъл. Неправещ се на смешен, а истински смешен, не пропагандно и шаблонно клише за симулация на гражданска активност, а истинска сатира, не спекулативно предъвкани по публицистичните предавания апокалиптични пророчества, а нещо, в което има сарказъм и болка, но и надежда.”
И резултатът е налице – на сцената на Сатирата оживява оригинално съвременно наше си   представление.

Споделете във Facebook