Luxury Life

Назад

Зимна приказка в София

Петя Благоева, снимки Сезони

В навечерието на своята 25 годишнина галерия „Сезони“ представя една специална изложба, първата от поредица посветена на красотата на годишните времена – „Зимна приказка в София“, която ще продължи до 15 декември..

Има странна връзка между изкуството и зимата. Въпреки че векове наред чак до Ренесанса, художниците я пренебрегват, но някои от най-обичаните произведения на изкуството в света са именно снежни пейзажи. Сякаш още от първата зимна сцена – шедьовъра „Ловци в снега“ на Питър Брьогел Старши, сме подвластни на очарованието и красотата й.

В галерия Сезони е събрана колекция от най-добрите зимни картини, показващи красотата на столицата и околностите й от утвърдени майстори и млади български автори. От заскрежените софийски улици на Дора Бонева до многоцветните вихрушки на Калина Кралева. В изложбата участват със своите зимно-приказни пейзажи и мечти за сняг Мария Райчева, Владимир Шунев, Николай Маринов, Дарина Златарева, Владимир Руменов, Ромил Калинов, Илия Пашов, Анатолий Станкулов, Галя Абрашева, Майа Горова, Бранимир Цаков, Стоян Филипов – Fil… Зрителите ще останат очаровани и от наситената с богатство от багри „Зима“ на Атанас Жеков, приглушената гледка от прозореца на Димитър Арнаудов, зимна София през погледа на Димитър Атанасов, студената красота в композициите на Магда Абазова, Любен Генов и Цанко Панов.

Днес тези сюжети продължават да предизвикват художниците повече от всеки друг сезон, с многообразие от теми и цветове. Снегът прави града по-различен и красив.  Кратките часове на обещанието, когато всичко е покрито с бял килим, преди да се превърне в киша – ни карат да се чувстваме пречистени и изпълнени с очакване. Между меланхолията на есента и нетърпението по коледните празници, във времето на уютните зимните вечери, прекарани със семейството, галерията кани да се насладите на тази впечатляваща селекция произведения на изкуството с приказен привкус.

Споделете във Facebook