Luxury Life

Назад

„Златоустъ“ на Иван Стамболов – Сула с премиера в Огледалната зала на СУ

текст и снимки…

Ценителите на умното слово препълниха Огледалната зала на СУ , за да получат автограф от Иван Стамболов-Сула. Поводът е поредният му роман – „Златоустъ“. Колосалният труд за живота на Св. Йоан авторът създава за 7 години. Всъщност той е от две части – криминално четиво, вплетено в задълбочено историческо изследване, където авторът увлекателно нищи житието на Златоуст. Съвременният разказ пък е за писателя Христо Хаджирусинов. Малцина знаят, че той прекарва известно време в Света гора, за да завърши романа си за Св. Йоан Златоуст. А мотото на романа е цитат от Матея: “Ако чуете нещо на ухо, разпространявайте го от покривите“.

Иван Стамболов споделя, че да се захване с написването на творбата е виновна съпругата му Виктория. За рожден ден тя му подарява томовете на Явор Тулст, които той изчита на един дъх. Впечатляват го погледът и мисленето на автора, паралелите, които прави, но най-вече погледът на светите отци върху промените във времето на истинските неща в живота. Сула разкрива, че сюжетната линия на историческия роман е житието на Йоан Богослов и започва от смъртта на баща му Секунд. Съвременният разказ пък е по-модерен. Завършвайки книгата си, Хаджирусинов се натъква на  убийства и престъпления, а в ретроспективна част се разбира кой е той. В крайна сметка основните теми в „Златоустъ” са за безмълвието, властта, цивилизацията.

По думите на автора когато някой има какво да каже, трябва да го направи или да замълчи. А двете власти – духовната и светската да са в синергия и взаимодействие. Той твърди, че проблем на демокрацията е възможността  всеки да оспори всекиго. „За цивилизацията късната Римска империя е космополитна, какъвто е днешният свят, тя е толерантна, развратна, наситена и богата”, заключава той.

Споделете във Facebook