Luxury Life

Назад

„Името“ – изключителен старт на 60-тия сезон на Сатирата

Юлия Вълкова, снимки

“Великолепният Венсан Ларше… рисков играч, заклет материалист, мъж, който не се оглежда два пъти преди да премине улицата. Венсан Ларше – героят на нашето време, корсарят на 21-ви век. С една дума…” това е героят на Михаил Билалов в премиерната постановка “Името”, с която Сатиричният театър открива юбилейния сисезон. През 2010 г. Билалов гледа в Париж тази пиеса /на Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер /, която го удря като гръм, става за него събитие и си пожелава един ден да изиграе главната роля в нея – на Венсан Ларше, на българска сцена.

Заради ангажиментите си в киното, се налага да чака няколко години. През 2014 –а превежда текста от френски и решава да намери добър режисьор, който да я поставиу нас. Избира проф. Здравко Митков. И това не е случайно – в неговия спектакъл „Мадам Бътерфлай“ през 1994 година актьорът печели Аскеер за изгряваща звезда.

В „Името“ за първи пътслед 24 години на театрална сцена се събират Михаил Билалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова – състуденти от ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов. По онова време проф. Здравко Митков е техен асистент. Срещата им на сцената е респектираща вълнуваща и за останалите артисти в спектакъла – младите звезди на Сатирата – Богдан Казанджиев и Ирина Първанова.

Нищо не предвещава, че вечерята в семейство Гаро ще протече бурно. Елизабет пак си играе на мароканска кухня, а Пиер е толкова зает с търсенето на ключовете за мазето, че вместо да домакинства, включва приятелите си от детинство Клод и Венсан в играта „намери изгубеното и получаваш вечната ми признателност.“Съпругата на Венсан както винаги закъснява и докато чака идването на бременната Ана, компанията започва още еднаигра – „отгатни името на детето“. Когато най-сетне Венсан разкрива изненадата как щекръсти сина си, името Адолф предизвиква смут и негодувания.

„Името“ ебрилянтна и нтелектуална комедия. Авторите Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиерни водят изобретателно в лабиринтите на недоразуменията, породени от съвсем безобидна шега. Една семейна вечеря се превръща в кошма р заради невинно подхвърлена шега от Венсан Ларше. Спорът се разгорещява, минава през морални, че и политически теми. Преди да се сервира десертът на яве излизат дълбоко скрити тайни и дълго таени обиди… В тази пиеса зрителят ще мине през всички възможни състояния – от изненада, до шок, смях и сълзи.

„С това представление заявяваме желанието си да даваме живот на интелигентната забава, подчертава проф. ЗдравкоМитков. – Искаме високият вкус да стане запазена марка на Сатиричния театър. Отличната драматургия и талантливият актьорски състав ще покажат, че можем да предизвикваме положителни емоции и смях без да се ровим в житейското злободневие. За нас беше удоволствие да създаваме този спектакъл. Иска ни се да предадем радостнотоси усещане и на нашата публика, с която заедно да пристъпим в 60-тият ни юбилеен сезон.“
Следващите дати на спектакъла са 14 и 24 октомври.

Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер – богаташи и бунтари

И двамата са родени през 1971. Отраснали са в богаташки квартали. Матийо Де ла Порт описвас емейството си като “буржоазно, интелектуалци – кинолюбители, прогресивни католици, които държат на неделната служба, но ходят на протести срещу всички форми на несправедливост и вярват, че децата трябва от малки да знаят задълженията си.” Александър дьо Ла Пателиер пък винаги се е чувствал “сина на…” Баща му Дьони дьо Ла Пателиер е известен кинорежисьор. “Атеист, хуманист с десни убеждения, крайно разточителен. Той ме накара да прочета Пруст и ме научи да съм непримирим към всички форми на сектантство и расизъм.” За Александър ученето било “ужасна скука” и отрано станало ясно, ченяма да продължи в университет. Докато Матийо определя ученическите си години като “приятни времена” и е завършил история.

Те се срещат през 1996 в студио, където Матийо монтира първия си късометражен филм. Преди да заработят в тандем, Матийо Де ла Порт пише скечове за публицистично шоу на “Canal +”, а Александър дьо Ла Пателиер има богат опит като асистент-режисьор на реклами и игрални филми. Първите им съвместни сценарии – анимационната поредица “Skyland” и пълнометражният анимационен филм “Ренесанс” им спечелват репутацията на добър екип. Но именно с “Името” си спечелват име, което ги превръща в запазена марка за брилянтна интелектуална комедия. Премиерата е през 2010-а в театър “Едуард VII”. Постановката има грандиозен зрителски успех – 250 представления, получава номинации “Молиер” за най-добра комедия, режисура, второстепенни роли и автори.
През 2012-а Делапорт и дьо Ла Пателиер екранизират комедията си. Филмът се превръща в хит с 3 300 000 зрители. През 2013 печели наградите “Сезар” за второстепенна мъжка и второстепенна женска роля, като има номинации и за най-добър филм, адаптиран сценарий и главна мъжка роля. Две години по-късно пак в „Едуард VII” поставят втората им пиеса „Вечеря за сбогуване”, а през есента на 2016-а отново там е премиерата на „Всичко, което желаете”.

Между другото, децата на дьо Ла Пателиер се казват Неж (на френски – Сняг) и Касиопея, а на Делапорт – Бартоломей, Тадео и Артемус.

Споделете във Facebook