Luxury Life

Назад

Когато 400 000 души не можеха да се върнат в Родината, тя дойде за тях

Юлия Вълкова, снимки Александра филмс

След големия успех на Спайдър мен: Завръщане у дома и Войната за планетата на маймуните, този месец Александра филмс радва феновете си и с епичния екшън трилър Дюнкерк. Режисьор е Кристофър Нолан („Интерстелар“, „Генезис“, трилогията „Черният рицар“).  Стотици хиляди британски и съюзнически войски са обкръжени от вражески сили. Хванати в капан на брега, изтласкани към морето, те са в безизходица, а противниковата армия приближава.

Действието се развива по суша, вода и въздух. Изтребителите на кралските военновъздушни сили Спитфайър атакуват врага от небето над Ла Манш, опитвайки се да предпазят беззащитните мъже. Междувременно стотици малки лодки, натоварени с военни и цивилни, отчаяно рискуват живота си в надпревара с времето, за да спасят поне част от армията.

В Дюнкерк участват талантливи актьори от всички поколения като Фион Уайтхед, Том Глин Карни, Джак Лоудън, Хари Стайлс, Анурин Барнард, Джеймс Д’Арси и Бари Киоган, Кенет Брана, Килиън Мърфи, Марк Райлънс и Том Харди. Нолан е режисьор и сценарист на филма, продуценти са Ема Томас и Нолан, а Джейк Майерс е изпълнителен продуцент.

Досега Кристофър Нолан е водил зрителите от улиците на Готъм, през безкрайния свят на сънищата, до най-отдалечените кътчета на Вселената. Сега за пръв път, новаторът режисьор, сценарист и продуцент обръща камерата към историческо събитие, което е дълбоко запечатано в душата му: чудото при Дюнкерк.

Лентата разказва за евакуацията, която, макар и в ранните месеци на Втората световна война, има пряко въздействие върху изхода от войната. Вместо военна драма, целта на Нолан е да превърне този исторически момент в непосредствено, завладяващо кино-изживяване: динамичен, напрегнат, епичен екшън-трилър, в който залогът е невъзможно голям.

Той споделя: „Това, което се е случило в Дюнкерк, е едно от най-великите събития в човешката история, уникална надпревара с времето на живот и смърт. Това е не само извънредно напрегната ситуация, а реалност. Нашата цел беше да накараме  публиката да изпита уважение към историята, но и с голяма степен напрежение и, разбира се, със забавно чувство.“

Историята започва в края на май 1940 г., когато Британския експедиционен корпус заедно с френски, белгийски и канадски войски са принудени да отстъпят до бреговете на Дюнкерк. Макар, че родният дом е само на 26 мили, няма лесен начин да се стигне до него. Плиткото крайбрежие и 7-метровият прилив пречат на големите британски военноморски кораби да спасят войските. Надежда обаче има: призовани са всички малки лодки да помогнат, и флотилия от цивилни „малки кораби” отплават от южното крайбрежие на Англия, за да върнат мъжете вкъщи, с кодово име Операция Динамо.

Кенет Брана, който е в ролята на британски военноморски командир, казва:  „Нашият живот щеше да е коренно различен, ако този изискващ смелост и търпение невъзможен момент не беше преживян от хора, които устояха и по този начин защитиха бъдещето. Мястото му в нашата военна, социална, политическа и емоционална история не може да бъде подценявано.“

Всъщност спасяването на закъсалата армия в привидно невъзможна ситуация поражда термин, който е постоянна част от британския културен лексикон: „духът на Дюнкерк“. Томас казва: „Англичаните се гордеят с това: проявата на смелост и решителност в момент на безизходица.“

Споделете във Facebook