Luxury Life

Назад

Мариела Гемишева отново с нестандартна изложба в прослава на Казанлък

Юлия Вълкова, снимки архив Luxury life

Мариела Гемишева е художничка, която не остава в определени граници. Известна като модна дизайнерка, неколкократна носителка на приза Златна игла на Академията за мода (1997 и 1998 за авангардна мода, 2017– дизайнер на годината), тя далеч не се задоволява с това амплоа и от много години атакува разбиранията ни за жанрове и стилове.

През последните десетина лета голяма част от изявите й са свързани с родния Казанлък. Гемишева създава редица творби и организира акции, изложби и пърформанси, които се занимават с важни за града индустрии: маслодайната роза и оръжейното производство. Напоследък прибавя към тях и историческото наследство – гробниците в Долината на тракийските царе. Този всеобхватен поглед й позволява да разсъждава за миналото и настоящето на града, както и да примирява на пръв поглед напълно противоположни парадигми.

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже Ogms тя пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки убийствено страстния парфюм на всички времена в работата Guns and Roses Oil. Тази динамитна комбинация е родена от свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с инструментите за смърт.

Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-а, осъществен в Шипковата къща в Казанлък. Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в мускали. Проектът e посветен на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта, между старото и новото.

През 2018 г. Мариела Гемишева представя инсталацията Модни обекти в цветовете на розата – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в красивия град, където меки  розови скулптури активно оживяват и дават нов пулс на застиналата музейна експозиция.

Secret Performance пък е реализиран през 2019 г. в могилната гробница Грифони от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. в  долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

С изложбата Неслучайно присъствие Мариела Гемишева решава да се включи за пореден път в живота на Казанлък, като покаже ретроспекция на творчеството си сред постоянната експозиция на Художествената галерия. Художничката се чувства дълбоко свързана с това място, където е започнало оформянето й като творец. Тя е част от него и то е част от нея.

Споделете във Facebook