Luxury Life

Назад

Мери Остин разпродава колекцията на Фреди Меркюри

Източник ArtPrice

Повече от 1500 предмета, включително оригинални текстове и викториански картини, от дома на рокзвездата в Лондон ще бъдат продадени през септември от приятелката му Мери Остин. Този септември, повече от 30 години след смъртта на Фреди Меркюри от усложнения от СПИН през 1991 г., Sotheby’s ще проведе огромна разпродажба от шест части на колекцията на певеца, състояща се от около 1500 лота от дома му в Кенсингтън, Garden Lodge.

Меркюри остави къщата в Западен Лондон и нейното обширно съдържание на Мери Остин, негова бивша приятелка и приятел за цял живот. В продължение на три десетилетия Остин поддържаше къщата и нейното съдържание почти точно такива, каквито бяха, когато Меркюри умира, но сега тя решава да продаде колекцията (не се знае дали къщата също ще бъде продадена).

„От много години имам радостта и привилегията да живея, заобиколена от всички прекрасни неща, които Фреди събираше и толкова обичаш, казва тя. – Но годините минаха и дойде моментът да взема трудното решение да затворя тази много специална глава в живота си. За мен беше важно да го направя по начин, който чувствах, че Фреди би харесал.“

Меркюри купува Garden Lodge през 1980 г. и съдържанието му, според Дейвид Макдоналд, ръководител на продажбите на колекции в Sotheby’s London, е „наистина феерия от 80-те години, но изпъстрена с брилянтни неща… Не е за вярване, за 20 години в Sotheby’s, аз не мисля, че някога съм виждал нещо подобно – то е от мащаба на „Чатсуърт: Разпродажба на тавана“ /тридневно събитие на Sotheby’s през 2010 г./“. Макдоналд  сравнява търга с продажбата на Елтън Джон през 1988 г., когато над 2000 предмета на певеца, са похарчени за повече от 8,2 милиона долара.

Колекцията Меркюри включва ръкописи на текстове за песни на Queen (сред тях работните текстове на We Are the Champions, приблизителна цена £200 000-£300 000, и Killer Queen, за около  £50 000-£70 000), заедно с оригинални предмети, носени на сцената, като короната и придружаващото я наметало, сложени за финалното изпълнение на God Save The Queen по време на последното му турне с Queen, The Magic Tour през 1986 г. ( £60,000-£80,000). Короната, моделирана по модела на короната на кралицата, бе изложена на витрините на Sotheby’s New Bond Street в навечерието на коронацията на крал Чарлз.

Но наред с такива сувенири има предмети, жтрозяващи една по-лична страна на Меркюри, неговото широкообхватно око, което се насочва по-специално към японското изкуство и викторианските картини.

Меркюри изпитва особена любов към Япония. Queen обикалят страната шест пъти и той се връща там многократно, купувайки произведения на изкуството, антики и текстил – изграждайки колекция от кимона, които често носи на сцената (един такъв пример от периода Showa се оценява на £5000-£8000). „Фреди приемаше японското изкуство много сериозно, казва Макдоналд. – Garden Lodge има и японска стая, обзаведена с антични мебели, щампи от дървени блокове и т.н. И никой не беше допускан в тази стая, беше много лично.“

Други области на особен интерес за певеца са художественото стъкло (може би повлияно от неговия мениджър Джон Рийд), произведения на хартия от 20-ти век на Матис, Пикасо и Шагал и викториански картини. Всъщност, последната картина, която Меркюри купува – от Christie’s през октомври 1991 г., месец преди да умре – е портрет на Джеймс Тисо, изобразяващ любовницата му Катлийн Нютън. Видът на красотата (1880 г.) сега носи предварителна оценка в Sotheby’s, на £400 000-£600 000.

Къщата ще покаже акцентите от продажбата в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонг Конг този юни, преди да покаже цялата колекция на New Bond Street в Лондон от 4 август до 5 септември. Шестте търга (три на живо в Лондон и три онлайн) ще започнат с вечерен на 6 септември, който, казва Макдоналд, ще бъде „както Фреди би го харесал – вечерна разпродажба от старата школа.“

Колекцията не е гарантирана и Макдоналд прогнозира, че общата ниска оценка е около £6 милиона. Но, добавя той от дълбините на лондонския склад на Sotheby’s, „все още има купища кутии, през които трябва да се мине – току-що отворих кутия с порцелан, но на дъното имаше красив часовник Cartier в стил арт деко.“

Споделете във Facebook