Luxury Life

Назад

Мода, любов, убийства, рецепти за здраве – за всекиго в книгите край камината

Юлия Вълкова, снимки архив Luxury Life

Колибри

„Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“ от Мариела Гемишева  определя основни етапи и характеристики на модата като социокултурен феномен, отчитайки динамиката на нейното развитие през целия ХХ век. Модата е съвкупност от възприемани и споделяни ценности – образци, символи, вярвания и предпочитания, които дават възможност на човек да изрази себе си най-вече чрез знаците на външния вид и облеклото; да общува с околните, влагайки различни значения в дрехите и допълненията; да се променя, съобразявайки се или със соите или със социалните норми, вкусове и определения за красота, елегантност, различност. Но най-вече модата е начин да се разделиш с миналото и да предречеш бъдещето. В това е убедена авторката на прелюбопитната книга, която всъщност може да се нарече азбучен учебник,  в условията на глобализация, когато модата става още по-гъвкава, универсална и манипулативна, кризите и циклите в нея все повече се ускоряват.

Мариела Гемишева твори в областта на модния дизайн, пърформанса, инсталацията и обекта, преподава „Моден проект“ в Националната художествена академия. Известна с авангардните си идеи и смелите си експериментални решения, Гемишева вярва, че в модата трябва да избираш, а не да се подчиняваш. Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”. Носител е на множество престижни отличия, сред които три пъти наградата Златна игла на Българската академия за мода. „Време и стил. Контури на историята на модата през XX век“ извежда в хронологическа последователност основни етапи и характеристики на модата като социокултурен феномен, отчитайки динамиката на нейното развитие през целия ХХ век.

През 2019 г. „Колибри” започва нова поредица от издания на големия американски разказвач Труман Капоти. Емблематични за творчеството му заглавия като „Хладнокръвно”, „Закуска в Тифани” и „Лятно пътуване” ще се появят с ново авторско оформление, дело на художника Дамян Дамянов. Сред тях е сборникът с репортажи „Музика за хамелеони”.

„Жюл и Жим” на Анри-Пиер Роше ни потапя в историята на едно любовно трио, понесено от илюзията на най-преходното и най-сладостното изкуство – живеенето в селенията на „вечното свободно време“, на безметежието и чувствената наслада. Хедонизмът на артистичната бохема, неутолимата жажда за разточителни удоволствия, въздигнати в култ, преливат от всеки ред на тази ликуваща възхвала на свободата и разкрепостеността на всепоглъщащите чувства.

Новият роман на Амели Нотомб повелява: „Попитай сърцето”. Завладяваща приказка за трудното израстване на едно лишено от обич дете, за това как ревността преминава в завист и любовта в омраза. Това е история за първичните страсти и инстинкти, които често движат човешките отношения и пораждат недоверие, ревност, съперничество.


Милениум

В месеца на любовта големият поет Недялко Йорданов ще зарадва своите многобройни почитатели с най-новата си стихосбирка „Сребърна любов. 125 нови стихотворения.“ Поетичният том събира завладяващи рими, които събуждат твореца преди изгрев слънце всеки ден в продължение на една година.

Сензационна книга за чудесата, пророчествата и леченията на Ванга излиза по случай 108 години от рождението на известната пророчица. Най-добри предписания може да откриете в най-новия сборник – „Чудесата на Ванга. Пророчества, лечения, рецепти“ от Гергана Танева. В полезното четиво е събрана информация за пророчествата и специалните лечения, които лечителката е препоръчвала на страдащите. В книгата са поместените 81 от най-добрите й рецепти – алергии, артрит, атеросклероза, безсъние, болки от всякакъв характер, бронхити, високо кръвно налягане, възпалителни процеси, косопад, грип, ревматизъм, пневмония, депресия, изгаряния и др.

Десетото издание „Ерата на викингите“ от увлекателната историческа поредица „История на войните“ е дело на Георги Марков. Всяка една от книгите представя забележителни военни сблъсъци в световната история и е интригуваща както за ученици, които тепърва научават за тези значими събития, така и за всички, които се интересуват от легендарни битки, исторически факти, военни конфликти и значими личности.

Не пропускайте шанса да се сдобиете с най-добрия кулинарен веган рецептурник – „Веган кухня“, който ще се окаже вашия нов незаменим помощник в изготвянето на здравословно меню за цялото семейство. Сензационната книга на Радослав Пламенов разкрива всичко за веганството и представя най-вкусните и най-лесни за приготвяне веган рецепти.

Всеобхватното историческо изследване на личността на цар Калоян – една от ярките фигури в българската история в книгата „Цар Калоян. Ромеоубиеца (1197-1207)“ от съвременния български историк Веселин Игнатов, е издържано и историческо изследване на личността на големия български държавник, дипломат и военачалник

Не пропускайте шанса да повлияете на съдбата си по нов оригинален и нестандартен начин с най-добрия наръчник по източна астрология – „Китайска астрология. Вечен хороскоп за всички зодии и години“ . Началото на източната астрология е дадено още преди четири хилядолетия и тя е развита до съвършенство в наши дни. Всички, които искат да вникнат в тайните на китайската астрология и да я приложат успешно в живота си, имат шанса да го направят в подробния и полезен наръчник, където ще открият детайлно описание на всяка една от 12-те зодии, представени символично от същия брой животински знаци – Плъх, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Коза, Маймуна, Петел, Куче, Прасе.

Историческа книга №1 за 2017 г. – „Сталин. В очакване на Хитлер (1929-1941)“ – втората част на тритомната биография на Йосиф Сталин от проф. Стивън Коткин, вече радва своите читатели. Авторът прави мащабно проучване в широкия контекст на предпоставките, довели до възхода на кървавия тиранин като лидер на световната сила СССР, налагането на култа към личността му и политическата му роля в свят, прекрачващ прага на война. Трудът му е амбициозен като замисъл и гениален като изпълнение, защото в него той съчетава класическата биография и историческия анализ, за да очертае най-пълнокръвно политическата картина на века.

„Демостен и публичната реч” от София Петрова събира 44 интересни и увлекателни разказа за личността и живота на един от най-известните и най-значими оратори – Демостен. Сборникът е дванадесетото издание от обичаната философска поредица „Философия за всеки”, която доближава ученията на големите умове на човечеството до читателите на всяка възраст.

„Прокълнатата картина“ от известния американски майстор на трилъра Нийл Олсън е завладяващ роман със заплетена мистерия, която ще възбуди и най-затънтените кътчета на психиката ви и ще ви държи будни, докато не прочетете и последната страница. Тази тъмна и свръхестествена история е изпълнена с ужасяващи и изненадващи обрати, многопластови герои, заплетени злокобни семейни тайни, забулени от коварни изненади, солидна доза мистика и едно ужасяващо проклятие.


Труд

Поредица „Темите на 21. век“ се завръща с ново заглавие. Книгата „Неолиберализмът и социалната демокрация“ е специално подготвена от автора Колин Крауч за издаване на български език и обединява части от две предишни негови работи – „Странното неотмиране на неолиберализма“ и „Да пригодим капитализма към обществото“. Тук той включва и статистически данни и някои изследователски разработки за България.
„Любов и черен пипер”  е най-новият сборник с разкази от Димитър Шумналиев. Писателят, вдъхновен от пътешествията по света, пише своите сладко-кисело-екзотични истории, развиващи се по цял свят, търсейки отговори на въпроси. Възможно ли е любовта да е по-дива и по-трагична някъде другаде по света? Или отмъщенията са еднакви и прокобни, защото страстите, колкото и да не искаме, все пак имат памет. Впрочем, всяка любов не е ли памет?

Новото издание на „Апостолът на свободата” е една от най-вълнуващите книги, писани за Васил Левски. Пленена от делата на Апостола при престоя си в България, английската писателка Мерсия Макдермот ги описва по един романтично-поетичен, но същевременно достоверен начин.

Азора Райс представя най-новата си книга „Световният заговор срещу жените!”  отново в жанра популярна забавна психология.


Апостроф

„Сексуален и морален перверзник“ – така бъдещият американски президент Теодор Рузвелт нарича Лев Толстой, след като в САЩ е публикувана революционната за времето си „Кройцерова соната“. Най-цензурираното произведение на руския писател, което десетилетия наред не спира да провокира своите читатели. Това е първото самостоятелно издание на повестта от 41 години насам.

Хули Леонис представя книгата „Очевидната скрита истина за любовта“ – един различен поглед върху темата, към която никой не може да остане безразличен. Астрологът дава много от възможните отговори, представя нови тълкувания, но и повдига десетки въпроси, които ще отведат читателите по-близо до истината за любовта. Леонис уточнява, че финалната интерпретация на това понятие остава индивидуална, защото любовта е изключително лично преживяване.


Ентусиаст

За първи път на български език издателството публикува дневниците на една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма на XX век – Вирджиния Улф. С „Дневникът на една писателка“, част от луксозната поредица Enthusiast Vintage, почитателите на Улф ще открият истинското ѝ лице, ще се докоснат до най-съкровените ѝ мисли и ще се запознаят отблизо с личността. Есетата, разказите, статиите и романите на Вирджиния Улф се смятат за основата на съвременния феминизъм. Творбите ѝ, преведени на повече от 50 езика в целия свят, са източник на вдъхновение за създаването на множество пиеси, романи и филми.


Logus

Най-новото издание на „Часовете“ – романът, донесъл престижната награда „Пулицър“ на своя автор Майкъл Кънингам, вече е по книжарниците. Книгата е модерна класика, а за популярността ѝ помага екранизацията от 2002 г. с участието на холивудските величия Никол Кидман (спечелила Оскар за ролята си на Вирджиния Улф), Мерил Стрийп (Клариса), Джулиан Мур (Лора), Ед Харис (Ричард) и др. С 9 номинации за Оскар и 7 за Златен глобус лентата на режисьора Стивън Долдри определено е сред най-запомнящите се филми от началото на века.
Вирджиния Улф е емблематична фигура за британската и световна модерна литература на 20 век. Като изявена феминистка тя смело прокарва ексцентричните си разбирания в едно консервативно общество. Улф оставя след себе си няколко романа, множество разкази, есета, 4000 писма, 30 тома дневници и една предсмъртна бележка до съпруга си, преди да се самоубие.


Лист

„Разговорите” е бавен роман с действие на бързи обороти, в което са намесени отровни водорасли, Путин и „дехидратираща вода”. Чели ли сте скоро екшън филм? Няма грешка във въпроса, романът „Разговорите” на аржентинския писател Сесар Айра, „прожектира” точно такъв филм само на  96-те си страници. Като при това съчетава уж несъчетаемото – бавен разказ за неща, които се случват на бързи обороти.

Споделете във Facebook