Luxury Life

Назад

Море в мола – да запазим Корал

Петя Петкова, снимки галерия Едно

В галерия Едно на Мол Сердика е открита изложбата „Море в мола – да запазим Корал“. Експозицията е в рамките на „Майски дни на дизайна 2017“ и е създадена от млади артисти, студенти, преподаватели от НБУ и свободни творци (алумни) от Нов български университет по време на творческата работилница, ленд арт и пленер „Биоморфни форми 2017 – да запазим Корал“.

Идеята е да се представят иновативни идеи, обекти, инсталации и проекти, артистични и творчески дизайнерски решения, както и всякакви предмети, които могат да помогнат на обществото да осъзнае и реализира желанието си за по-здрав, по-интелигентен и по-устойчив начин на живот. Тематиката на изложбата е пряко свързана с опазването на последните диви и екологично чисти български плажове като Иракли и Корал, и същевременно е релативна с глобалните въпроси за проблемите на земята, енергията и дори опазването на хуманното, романтичното и човешкото като отношение към красотата на естествената природа.

Морето е важна тема в представените творби както визуално, така и концептуално. В изложбата са смесени най-различни жанрове и стилове като фотография, дизайн, графика на фланелки, бижута, параметрични обекти, предмети, намерени в пясъка, инсталации. Морето и плажът са представени в разнообразни форми и аспекти, включително в отражения, видео игра, отпечатъци, отпадъци, изхвърлени от водата парчета дърво. Иновативните творци свързват представата за водната шир, романтиката, пътуването с артефакти и реалност и използвайки намереното на плажовете, създават усещането за нови светове или представят природата под артистичен ъгъл.

До 17 юли авторите ще подарят това свое виждане на софийската общественост – на техния талант, на морето, небето, пясъка, изкуството, за да се замисли. Младите артисти са провокирани от идеята за експеримент, а материалите, които използват, съчетават елементи от естествената среда – земята, морето, камъните, пясъка и изобщо даденостите на природата в местността „Корал“. Насочвайки се към идеята за еко изкуство те работят с изоставени по плажа предмети, които запазват в автентичен вид или обогатяват с цвят и форма.

„Сравнен с бетонните плажове, които оставяме в наследство на нашите деца, „Корал“ предизвиква естетически шок. Използвайки дизайнерски подход към пространствената среда на „Корал“, както и различни съвременни техники за работа с природни материали, младите творци поетизират красотата и романтиката на един от последните незастроени плажове в България.

Групата естествено се обръща към изразните средства на ленд арта – форма на творчество, родила се в борба за защита именно на такива застрашени места. Творци като Вито Акончи, Ричард Лонг, Робърт Смитсън, Христо Явашев се занимават с екстериорен и пространствен дизайн в големи мащаби. Ако изхождаме от идеята, че земята е наш дом, то това е и форма на интериорен дизайн, в който композиционните принципи са същите, както и подходът към формата,“ – казват от творческата колегия от НБУ.

Сред участниците са изявени автори и преподаватели – д-р Лиляна Караджова, д-р Марта Абланска, арх. Христо Ангелов, гл. ас. д-р Биляна Калоянова, Руслан Лозев, Весела Станоева, проф. д-р Борис Сергинов и Ева Гебрева. Сред младите таланти и студенти се отличават нови имена с енергия, кураж и професионализъм като Ивона Стефанова, Любов Череш, Гергана Йончева, Таня Бакалова, Вали Стойчева, Даниела Панайотова.

Споделете във Facebook