Luxury Life

Назад

Неизвестни факти и снимки за княз Александър Батенберг – от 5 септември в Двореца

Магдалена Гигова, снимки архив

Изложба от текстове с непознати детайли от живота на първия български владетел след Освобождението, 1878 г., както и с непоказвани снимки, ще бъде открита на 5 септември от 17 часа в Огледалната зала на Националната галерия. Някогашният дворец е най-подходящото място за експозицията, защото тъкмо княз Александър фон Батенберг Първи (1879 – 1886) е превърнал руините на турския конак в съвременна европейска сграда. А ако човек се отклони вдясно от Балната зала,  ще попадне в помещението, където е бил личният му кабинет.

Изложбата е резултат от тригодишни издирвания по архиви и фамилни колекции на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ (името на фамилния замък на българския монарх).

Озаглавена е „Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“, по детския прякор, с който са го наричали близките му.  Ранните му години минават в имението „Хайлигенберг“ на фамилията Батенберг в германския град  Югенхайм.

В България със задачата да представи изложбата се е заела фондация „Ценности“ на Антонина Стоянова, съпруга на президента Петър Стоянов (1997-2002). Със спомоществувателството на Столична община на втория етаж в двореца ще бъдат показани 28 пана със снимки и текстове на български език. (Версията на английски и немски език на всяко пано може да бъде четена чрез QR кодове.)

От Германия ще пристигнат специално д-р Йоахим Хорн, председател на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“, д-р Зигрун Комати, председател на Германско-българското дружество за насърчаване на връзките и приятелството с България, член на авторския екип на изложбата е  и Джони Гловър, член на Консултативния комитет на фондацията.

От прецизно и професионално подбраните фотоси, картини, факти и документи личи привързаността на Сандро към България. Князът се е бил в Руско-турската освободителна война, а после е избран от Великото народно събрание във Велико Търново през 1879 година. Въпреки липсата на политически опит, той поставя основите на българската държавност, полага началото на важни институции в образованието, военното дело, правосъдието. Фон Батенберг дори се противопоставя на Великите сили, отстоявайки каузата на младата си държава, възстановена на картата на Европа след петвековното османско владичество.

В деня на откриването – 5 септември 2023, фондация „Ценности“ ще организира пресконференция с участието на гости от немската фондация. На 6 септември представители на Фондация „Ценности“ и Фондация „Хайлигенберг – Югенхайм“ ще почетат делото на Княз Александър I в гробницата му в София.

При желание за допълнителна информация, снимки, уговорка за интервюта с д-р Йоахим Хорн, д-р Зигрун Комати (тя е доктор по българска литература и няма нужда от превод) или Джони Гловър, моля обърнете се към Магдалена Гигова 0887713494 magi.gigova@gmail.com

Ръководителят на проекта от българска страна Слава Иванова също е на разположение за медийни участия 0885790821.

Споделете във Facebook