Luxury Life

Назад

Опенхаймер – стойностно кино преживяване от Осанна до Разпни Го

Не пропускайте супер кино епоса на емблематичния Кристофър Нолан

Гениалният  Кристофър Нолан създава филм-легенда, за който тепърва ще се говори много. Сюжетът акцентира върху противоречивия и сложен личен живот на героя и бурните му отношения с колеги, политици и военни. Лентата разкрива сериозният поглед на създателя си върху драматичните и съдбовни  моменти от човешката история. Той изгражда вълнуващия  биографичен епос на Опенхаймер, т- нар- американски Прометей, в  ролята на откривател на  атомната бомба, променила света.

Робърт Опенхаймер е ненадминат физик на своето време, баща на оръжие, превърнало родината му в победител, същия този, който по-късно става емблематична жертва на антикомунистическата истерия в САЩ. Оглавявайки мащабен проект, довел до стотици жертви в Хирошима и Нагасаки, той се изправя срещу творението си с призив за неговия световен контрол.  Опенхаймер не приема плановете за разработка на водородната бомба и зловещата заплаха на военните в началото на Студената война. Обвинен в комунистическа агентура, Опенхаймер е следен, подслушван и подложен на унизителен процес.  Неговият живот синтезира люшкащата се американска история между двете световни войни и първите десетилетия на смразяващия ядрен апокалипсис, заплашващ света.

Филмът на Нолан е по биографичната книга Опенхаймер – Американският Прометей на Кай Бърд и Мартин Шъруин . Тя е писана в продължение на четвърт век и в основата й лежат стотици документи от архиви и лични колекции в САЩ и чужбина. Черпи от собствения огромен архив на Опенхаймер в Библиотеката на Конгреса и от безброй страници записи на ФБР, натрупани за десетилетия наблюдение. Много от интервюираните през 70-те и 80-те години на миналия век не са между живите. Но историите, разказани от тях, сътавят детайлен портрет на забележителен учен, отворил вратита на ада, а после положил усилия, уви неуспешни, за премахването на опасността от ядрена война.

Захващайки се с тази противоречива личност, режисьорът изгражда образ на герой и злодей в едно, но в зависим от от призмата, през която се пречупват деянията му. Превърнал в ключова фигура в последните години на Втората световна война, Нолан се захванал с личност, изтъкана от контрасти и я пресъздава аргументирано и гениално. Характерно за него е комбинирането на спираща дъха история с невероятна  IMAX визия и специални ефекти. Резултатът е умно и  качествено кино зрелище. В неговото превъплъщаване ключова роля играе и изборът на актьорите – забележителното присъствие на  Килиън Мърфи като Робърт Опенхаймер и неговата съпруга /Емили Блънт/, както и на биолога и ботаник Катрин „Кити“ Опенхаймер. За Мат Деймън е отреден образът на директора на проект „Манхатън“, генерал лейтенант Лесли Гроувс , а Робърт Дауни Джуниър е изключителен като председателя на Комисията за атомна енергия Луис Строс.

Роберт Опенхаймер прекарва последните дни от живота си на райския остров Сейнт Джон, където е вечно лято -температурата през зимата е 29 градуса, а през лятото – 31. Мястото е създадено от датчани през 1583 г., като по-късно е продадено на американците. Там те правят огромен парк, за да го спасят от презастрояване.

Споделете във Facebook