Luxury Life

Назад

Оперетата прави Софийски фест на музикалния театър

От 25 юни до 10 юли градът ни става столица на мюзикъла и съвременния балет в България

На 25 юни в Парка на Военната академия звездите на Музикалния театър откриват първия Софийски фестивал на музикалния театър с концерта-спектакъл „Една ечер с хитовете на Бродуей”. На концерта ще прозвучат популярни мелодии от хитовите мюзикъли: „Кабаре“, „Котки“, „Чикаго“, „Фантомът на операта“, „Мис Сайгон“,  „Сънсет булевард“, „Исус Христос суперзвезда“, „Магьосникът от Оз“. Голяма част от тях са поставени за първи път у нас на сцената на Музикалния театър.

Фестивалът, учреден от Музикалния театър,се реализира с подкрепата на Столична община. Акцент в първото издание са жанровете на мюзикъла и съвременния балет.

Спектаклите ще се играят на специално построена фестивална сцена в Парка на Военната академия с начало 20:00 часа. Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в знаково събитие в културния календар на София.

Във втората вечер на фестивала – на 26 юни – ще бъде показан хитовият мюзикъл „Клетниците“ на Софийската опера и балет. Той ще се играе на сцената на операта с начало 19:00 часа. Ансамбловата мощ и емоционалните внушения са марката на спектакъла „Клетниците“ в режисьорската версия на Пламен Карталов.

На 27 юни гостува Държавна опера – Стара Загора с три балетни миниатюри – „Танц при изгрев слънце”, „Лотос”,„Следващият”. Хореографите Силвия Томова, Алесандра Скаламбрино (Италия) и Христиан Бакалов вдъхнат живот на своите поетични послания чрез талантливите артисти от интернационалната трупа на Балета на Държавна опера Стара Загора.

Легендарният рок мюзикъл „Коса” – постановка на Държавна опера Варна – ще бъде представен на 3 юли на сцената на фестивала. Той гостува само два дни след премиерата си във Варна. Режисьор е Борис Панкин. В главните роли гледаме: Мариан Бачев, Виктор Ибришимов, Нора Караиванова и солистката на Музикалния театър Десислава Николова.

На 4 юли Софийският фестивал на музикалния театър представя мюзикъла „Криворазбрана цивилизация”- на Музикално – драматичен театър – Велико Търново. Създаден по оригиналния текст на Добри Войников с музиката на Дечо Таралежков, в сценичен вариант мюзикълът се поставя за първи път от Великотърновския театър. В търсенията си да внушат посланията на времето и епохата, авторите на спектакъла правят препратки и към днешния ден.

Първото издание на Софийския фестивал на музикалния театър ще бъде закрито на 10 юли с екстравагантния спектакъл „Carmen Colleition” на Балет „Арабеск” – най-старата и утвърдена трупа за съвременен балет у нас. Спектакълът – дело на хореографа Боряна Сечанова с музиката на Петър Дундаков – се заиграва с клишетата на днешния ден – модния подиум и чалга-културата.

Всички спектакли от програмата на Софийския фестивал на музикалния театър ще се играят в Парк „Военна академия” с начало 20:00 часа. Единствено мюзикълът „Клетниците” на 26 юни ще се играе от 19:00 часа на сцената на Софийската опера. За всички останали спектакли на фестивала билети се продават онлайн през сайта на Музикалния театър https://tickets.musictheatre.bg/home/calendar/2021-06, на касата на театъра (тел. 02/ 943 19 79), а в деня на представлението – два часа преди началото – на касата на Парк „Военна академия”.

За фестивала
Музикалният театър е учредител на Софийския фестивал на музикалния театър. Той се осъществява с подкрепата на Столична община и домакинството на Военна академия „Г.С. Раковски“. Фестивалът ще показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Целта е фестивалът да се превърне в авторитетно международно с

Споделете във Facebook