Luxury Life

Назад

Пер Гюнт – бог и дявол в едно

Юлия Вълкова, снимки Иван Дончев

Дългоочакваната премиера на театър София – Пер Гюнт, вече е факт. На голяма сцена оживяват едни от най-емблематичните герои на Хенрих Ибсен. Зрителите стават свидетели на вулкан от  човешки чувства и преживявания, бушуващи както в дяволските помисли, така и в помирението и добротдетелността на божите проповеди. Всъщност главните герои на писателя са хората, които разбират своя дълг, онези, непрекъснато анализиращи и сами избиращи поведението си, но винаги и по всякакъв начин се стремят към истината. Затова Ибсен става символ на реалистичното изкуство, на отстояване на вътрешната свобода, което днес звучи твърде модерно. Тази негова отправна точка е белязана от психологическа травма в детството – заради фалита на богатия си баща семейството е запратено в най-долните социални кръгове.

След време, вече познат и получил стипендия, Хенрик Ибсен се премества в Италия. Там той прекарва две години и създава два шедьовъра – пиесите Марка и Пер Гюнт, сложни и многопластови, със сходни идеи – самоопределение и формиране на личността.

Търсейки цялостта на характера на героя, драматургът се обръща към норвежкия фолклор и така постига актуалното звучене с ясен социален привкус. Писателят сатирично скицира едно общество с неговите реакционни кръгове. Премиерата на пиесата на сцена, вече написана от Едвард Григ, е през 1876 г. и само през първия сезон има 36 представления.  Спектакълът е със силно енергийно поле и в него Катя Петрова съчетава слово, пластика и мапинг, чрез който не само изгражда визията му, но и обогатява драматургичния смисъл.

Неслучайно Хенрик Ибсен е наричан баща на съвременната драма, а постановката на Петрова, която чудесно преплита драма, музика и танц в една интерактивна и постоянно променяща се мултимедийна среда, превръща действието в завладяващо пътешествие – 40 различни преливащи една в друга сцени. Тази динамика плюс стойностното съдържание спират дъха и приковават вниманието  още от вдигането на завесата. Сюжетът следи  развитието на личността на Пер – от младини до последните му дни. Действието прелива от  срещи с митични същества, горски жители, тролове и всякакви вълнуващи преживявания по пътя на неговото израстване, осъзнаване и намиране на прошка и любов.

Големите виновници за разплитането на немногообразието на екзестенциални въпроси са актьорите  Александър Тонев в образа на младия Пер и на Ириней Константинов като неговия възрастен, препатил и проумял истината, колкото болезнена, толкова и пречистваща. За утвърждаване на апотеоза на себепознанието своя дан дават Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденов и студентите от НБУ: Ралица Нейкова, Антон Димитрачков, Марина Хараламбова, Емилия Тончева и Александър Гочев. Като главно действащо лице се утвърждава и изумителната мултимедия, изпълнена с разнообразни препратки и символи. Не е без значение и блестящият превод на Стела Джелепова. Творческият  екип на постановката включва виртуозната работа на Борис Далчев и Михаела Добрева (сценография и костюми), Анна Пампулова (хореография), Христо Йоцов(композитор), Момчил Алексиев (визуална среда), Светлозар Георгиев (звуков дизайн) Радослава Боор (плакат ).

За трудното , но увенчано с успех начинание Катя Петрова споделя:
Пер Гюнт е безумна пиеса с крайни до експлозия, до взривяване, до демоничност, състояния на героите. Пиеса за търсене на житейски път, за смисъла на живота, за избора на съдба, за изконната борба на душата. Пер Гюнт през целия си живот иска да е героят, да побеждава, да е “император с придворни хиляда” . Тролизмът е неговата философия, а тя е свързана с консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности и желания, всичко да става тук и сега. Приспособяването – това вълнува днешния свят.

Пер е герой на модерността. По някакъв начин той прилича на всички тези хора, които се движат по света в днешно време, търсят благополучието и искат да вземат своя дял от богатствата на развитите общества. Самият Пер се обявява за гражданин на света и желае да го управлява. В нашето глобално, силно материално, хедонистично общество, в което конформизма и двойния стандарт са взели връх над духовното, ние ежедневно срещаме пер-гюнтовци, тролове, мистици и манипулатори. В края на живота си, Пер Гюнт трябва да отговаря за стореното. Пер Гюнт е двигател на сюжета и действията на героите. Двама актьори изпълняват ролята не само заради формалните биологични промени, а и заради семантичните трансформации на личността.

Спектакълът Пер Гюнт се осъществява по проект„Пер Гюнт пътува, по програма Културно предприемачество, наследство и сътрудничество, по Норвежки финансов механизъм. В рамките на проекта освен постановката са включени семинари на тема Подход към Ибсен и Пер Гюнт – интерпретация и театрален опит“ в Осло и София, заснемане на документален филм за процеса на репетиции и други дейности. Представлението ще се играе и в други населени места из цялата страна, където ще се провеждат и специални уъркшопи.

Споделете във Facebook