Luxury Life

Назад

„Политическо сатирично кабаре: Долу народа!“

Юлия Вълкова, снимки Сатирата

Горчиви истини, поднесени със смях и закачки

Ако искате да се забавлявате, загасете телевизора и отидете на театър. Но не в кой да е, а в Сатирата. Там ви очаква необикновеното политическо кабаре Долу народа. Спектакълът /автор Боряна Пашeва, режисьор Калин Сърменов с участието на цялата трупа на театъра/ ни връща в годините, когато за билети за пиесите на Стратиев опашката се виеше и по Раковска. Аплодисментите, но и дълбокото замисляне не стихваха – точвно това обещава и прочита на съвремието в /не/очакваната политическа сатира.

„Ако на тази земя няма народ, доматите ще бъдат истински, защото няма да има кой да им слага пестициди. Черешите ще бъдат истински, крушите, ябълките, картофите – всичко ще ни бъде истинско. Защото няма да има кой да подбива пазара и да изнудва производителите”, с апотеоз твърди министърът на земеделието от неназовано правителство. Управляващите нямат имена, но лесно се припознават в сегашните и миналите парламентаристи. Поднесената болезнена истина на ежедневието  ни съвсем не е лековата, а дълбае дълбоко в случващите се безумия, които ни съпътстват. Темите са злободневни, а персонажите им вдъхват живот с осмиване, но и с горчивина. От сцената се твърди, че темите са сериозни, но не бива да се сравняват с новините, макар те много често да се истински театър. С жар актьорите се надпреварват да критикуват, осъждат, да изразяват позиция наглед със закачки и смях, зад които обаче прозират горчиви истини. Тъкмо в това е и силата на сатирата и с това трупата оправдава доверието на зрителя.

Режисьор е директорът на театъра, който заедно с Александра Сърчаджиева дирижират спектакъла. Сценичната среда е на Теодора Лазарова, хореограф – Татяна Янева,  музикален ръководител – Мартин Каров. Участват Албена Михова, Албена Павлова,  Александър Григоров, Ана Вълчанова, Асен Мутафчиев, Божидар Мицев, Георги Спасов, Деница Даринова, Димитър Баненкин, Добрина Гецова, Елена Атанасова, Живко Сираков, Илияна Колева, Ирина Първанова, Калин Сърменов, Красимир Куцупаров, Кирил Бояджиев, Константин Икономов, Любомир Ковачев, Маргарита Хлебарова, Мартин Желанков, Мартин Каров, Мартин Христов, Михаил Сървански, Николай Върбанов, Николай Луканов, Петър Калчев, Пламен Великов, Рада Кайрякова, Росица Александрова, Светлозар Начев, Симеон Гълъбов, Сотир Мелев, Стела Ганчева, Стефания Кочева, Теодор Елмазов, Явор Борисов, Данаил Николов, много студенти. Те заедно с постановчика Николай Младенов защитават тезата, че театралното им кабаре е не по-малко интересно от засипващите ни  факти/?!/ по телевизора или социалните мрежи, че образите на пресъздадените политици превъзхождат истинските.

Споделете във Facebook