Luxury Life

Назад

Първата кубистична скулптура на Пикасо на търг в Кристис

Източник  artpice

През май Кристис ще продаде на търг „Tête de femme (Fernande)“ на Пабло Пикасо, ключово произведение в развитието на кубизма, от колекцията на музея на изкуствата Метрополитън.

Продаването на произведения на изкуството от големите американски музеи е едно от най-противоречивите събития на пазара на изкуство, особено когато става дума за творби със значение. Преди две години музеят на изкуствата в Балтимор беше принуден да се откаже от намерението си да продаде три големи съвременни произведения (включително „Тайната вечеря“ на Анди Уорхол, оценена на 40 млн. долара) поради протести. Сега Метрополитън решава да изтъргува значима скулптура на Пикасо. На пръв поглед решението да се пусне творбата на пазара изглежда разумно, защото това ще е още една отливка от оригинала. Очаква се цената да донесе около 30 милиона долара, което да спомогне за развитието на може би най-изчерпателната колекция от изкуство в света.

Според Кристис „Tête de femme (Fernande)“ от Пабло Пикасо е икона на изкуството на ХХ век и първата голяма скулптура в кариерата му. Изпълнена от глина през 1909 г., тя е ключов момент в развитието на кубизма. Художникът създава нов тип скулптура, която не е издълбана, нито моделирана като единичен, цял обект, а разбита и радикално деконструирана. Тази концепция отваря вратата към нови възможности не само в скулптурата, но и в самото изкуство, проправяйки пътя за много от теченията, които ще последват през двадесети век.

От своя страна Метрополитън музей описва творбата като „първата кубистична скулптура на Пикасо и едно от повече от шестдесет кубистични произведения – картини, скулптури и рисунки, които художникът е направил за любовницата си Фернанда Оливие през 1909 г. Тя е първата значима жена и муза в живота на гения от Малага. Истинското й име е Амели Ланг, което решава да смени, след като бяга от тираничния си първи съпруг. През 1904 г. Фернанда среща Пикасо. Той тъкмо се е преместил за постоянно в Париж и сега живее в артистичния Монмартър. 19-годишната жена първо става модел, а много скоро и любовница на твореца, а той е така заслепен  от любов, че я рисува непрекъснато.

Пикасо моделира бюста в Париж, след като двойката се завръща от лятно пътуване до Испания. Както в ранните му кубистични картини, формата на нейната изваяна глава е фасетирана на по-малки части. Предназначена да се вижда от всички страни, композицията променя формата си, когато се гледа от различни ъгли. Лекият наклон на главата и широките извивки на шията създават впечатление за движение, сякаш всеки момент Фернанда ще погледне през рамото си.

Друго копие на „Tête de femme (Fernande)“, което някога принадлежало на търговеца Амброаз Волар, бе продадено на търг през 2001 г. за близо 5 милиона долара в Кристис.

Споделете във Facebook