Luxury Life

Назад

След Лувъра в емирството идва музеят Зайед и Гугенхайм Абу Даби

Лия Добромирова, снимки интернет

Проектираният от френския архитект Жан Нувел, покрит с огромен купол от геометрични фигури, който тежи повече от 7500 тона, Лувърът в Абу Даби се радва на ценителите на световното изкуство. Музеят показва стотици творби. През 2007 година Лувърът в Париж подписа съглашение за 525 милиона долара,  с което позволява на държавните органи на Абу Даби да използват името „Лувър“ за техния нов музей за период от 30 години и допълнителни споразумения за 750 милиона долара  за текущ мениджмънт и подкрепа.

Проектът, който се развива повече от десетилетие, привлече критики към използването на работници мигранти в изграждането му и куп истории за злоупотреба и експлоатация на такива работници. Въпреки че архитектът неотдавна защити правата на работниците и властите, в ОАЕ заявиха, че са постигнали напредък в областта на трудовите права, но критиците твърдят, че условията остават ужасяващи.

Куполът на грандиозното съоръжение покрива 55 отделни сгради, включително 23 постоянни галерии с повече от 600 произведения. Той е оформен от осем слоя облицовка и има 7,850 звездни форми (максималният брой работници, изграждащи купола по същото време, е около 800).

Директорът на Лувъра Жан-Лук Мартинес заяви на откриването, че този проект е преди всичко инициатива на емирството, решило, че 21-и век ще е век за знание и култура. А причината Страната на петлита е аст от колаборацията е, защото от емирците тя е смятана за майката на изкуствата.

„Битката срещу фанатизма е въпрос на изключителна важност за цивилизацията. Нашият свят трябва да намери антидот срещу отровата на омразата”, казва Мартинес.

Той подчертава, че музейната експозиция, която прави връзки между привидно разминаващи се цивилизации, е първата в света. Например глава на човек от Нигерия (културата Нок, 500-100 г.пр.н.е.) е показана заедно с една майска ваза с формата на човешко лице (300 пр.н.е.-100сл.н.е). На многото критики от страна на журналисти, арт критици и изкуствоведи, които предизвика това решение,  Мартинес отговаря: “Не можеш да обмислиш европейската живопис като отделен обект”.

Властите за туризъм и култура в Абу Даби заявяват, че новият музей трябва да се възползва от увеличения брой китайски и британски посетители в Обединените арабски емирства, които пътуват час от града до културния монумент. Билетът за вход е 60AED /$ 16/, предлага се и членска карта /неограничен годишен достъп/, има и Клуб за членове и гости на цена 450 AED / 122 щ.д./.

Властите потвърдиха, че други музеи, планирани за културния район Saadiyat, трябва да продължат строителството си, въпреки че Британският музей прекрати десетгодишната си договорка за сътрудничество с Националния музей Зайед две години преди изтичането на договора. Запознати твърдят, че строежът на Националния музей Зайед ще започне преди края на годината и  подчертават, че “Гугенхайм Абу Даби” също ще се случи, въпреки че напредъкът по проекта изглежда е спрял.

Споделете във Facebook