Luxury Life

Назад

Стефан Марков влезе в алеята на българските класици

Автор

Тази година се навършват 80 години от рождението на бургаския художник Стефан Марков и 20 години от смъртта му. По този повод в столичната галерия Стубел бе открита изложба с 33 негови творби –  литографии, рисунки, акварели, акварел на ръчни хартии, маслени платна. Куратор бе доц. Ружа Маринска. Освен платна, бургаският майстор е автор и на великолепни илюстрации на “Кентърберийски разкази” и “Записки по българските въстания”. Днес те са класика, която показва нагледно как комбинацията от усет и интуиция, знания и умения, талант, конкретно познаване и почит към авторите и творбите им, към съответната епоха и култура, дори към бита и костюмите, са отразени в неповторими графики.

Именитият бургаски художник, познат за приятелите си като “Боеца”, завършва специалност “Графика” в Националната художествена академия през 1967г. В началото това е и направлението, в което се изявява най-силно – експериментирайки с графичните технологии и илюстрацията. След години обаче разширява посоката си и смело се гмурка в нови – и класически, и експериментални – неизследвани територии на живописта, пастела, акварела и смесените техники, като дори сам ръчно приготвя специалната хартия, на която твори.

Работи като художник в списание „Лик“ от създаването му през 1965 г. до закриването му през 1992.  Това е благодатна почва, на която развива и показва пред публиката влечението си към дизайна на книжното тяло.

Редица престижни галерии търсят непрестанно контакт с него и организират самостоятелни изложби на творбите му. Сред тях са Софийската галерия “Ирида”, “Хитсучи” в Япония; френските “Овер-сюр-Оаз” и “Норд ест” и други. Платната му са радвали публиката в многобройни страни по света, сред които Финландия, САЩ, Русия, Германия, Швейцария, Португалия, Австрия и други.

Пътят на Стефан Марков е осеян не само с многобройни изложби, но и с редица авторитетни награди. Първата от тях получава през 1972г. Следват призове от родни и чужди конкурси, сред които голямата награда на Съюза на българските художници “Борис Ангелушев” (1986г.), сребърни плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетни дипломи от Международния конкурс “Ел Ферол” в Испания (1989 и1991), награда на журито от Графичното биенале на графиката в Маастрихт, Холандия (1993) и специална награда на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997).

Днес на негово име има учредена награда – плакет за млад график – „Стефан Марков“, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“.

Определят Стефан Марков и като художник на антитезите – от тъгата и носталгията по разрушения патриархален и романтичен свят – до експлозията на модерните, нови времена. Морето е централна тема за няколко серии творби на автора, от края на 80-те и началото на 90-те години. От платната на бургаския художник, оставил морето в родния град и работещ в столицата, надничат рибарски лодки, самотни кейове, далечни острови, потънали кораби, вълни и пясък и безчет морски обитатели. Тези картини се характеризират със силен романтичен акцент и изчистени линии, които разказват истории – мълчаливи и съзерцателни.

“Изборът на Стефан Марков – и това днес осъзнаваме с особена яснота – беше достоен, каза Ружа Маринска на откриването на изложбата в галерия Стубел. – Като артист той защити своя личен и душевен периметър. Той съумя да развие и докаже дарбата си на роден художник, без да направи компромис с официозните, макар и престижни модели. Изкуството му звучеше все така автентично и излъчваше същата слънчевост, с която го познавахме. Иска ми се да вярвам, че това и такова изкуство ще остане в ценностната скала и на бъдещите поколения.”

Споделете във Facebook