Luxury Life

Назад

Тракийският цар Резос оживява във видео игра, създадена от българи

Ива Кючукова, снимки Creative Assembly Sofia

Софийското студио на известния създадет на видеоигри Creative Assembly добавя Резос, един от най-известните герои на Илиада, към своето AAA заглавие „A Total War Saga: TROY“. Играта вече е на световния пазар.

Цар Резос е един от най-могъщите и легендарни царе на древните тракийци. Неговият народ обитавал местността около устието на река Стримон (Струма) и е бил прочут както с бойния си дух, така и със забележителните си съкровища и великолепното си вино.

Самият Резос, като много други герои, има божествено потекло – през Тракс (от чието име идва и антропонима на тракийците), син на Арес и родоначалник на народа му, и през майка си – тайнствената Муза на планината (най-вероятно Евтерпа).

Тракийският цар бил прочут като ловец на дивеч и мечки и като безстрашен войн, нагизден с блестяща броня, изкована от бога на ковачите Хефест. Според Еврипид, след като побеждава скитските племена, тракийският герой пристига под стените на Троя с безбройните си войни на златна колесница теглена от божествени жребци – бързи като вятъра и бели като сняг. Като го видели троянците били убедени, че богоподобният герой не само ще отблъсне ахейците от троянската обсада, но и ще ги преследва до техните крепости и ще премахне завинаги заплахата им за града и красивата Елена.

По традицията на Епичния цикъл Резос не успява да влезе в боя, защото същата вечер е покосен от хитростта на Одисей, който с Диомед нахлуват в бойния му лагер през нощта, убиват знатния тракийски цар и разграбват доспехите и колесницата му. Според някои изследователи, ранни версии на мита говорят за предание, че идването на героя заплашвало ахейците с пълно поражение, защото в битка бил велик и неуязвим войн. Затова Одисей е принуден с хитрост да го порази в съня му, преди да може да обърне хода на войната.

Този детайл, според тях, се избягва в по-късни версии на мита, защото подкопавал авторитета на гръцкия герой Ахил, който би трябвало да е ненадминат сред героите по времето на троянската война. Тази версия обаче обрича Резос на незаслужена съдба – да умре безславно и някак „по случайност“ от бродещи из лагера му разузнавачи.

Според мита божествената майка на умиращия герой прибира тялото му и се моли Деметра да не допуска душата му в царството на мъртвите. Деметра, богинята на плодородието, решава да се реваншира за трагичната смърт на Орфей и се съгласява да запази тракийския цар. Затова Резос е отнесен под планината Пангайон (днешна Кушница, Гърция), където спи до момента, в който отново има нужда да поведе тракийците на поход.

Из българските земи неговото име носи село Резово, което се приписва като родното му място и Резовската река на границата между България и Турция.

Играта „А Total War Saga: TROY“ е вдъхновена от епическата поема на Омир, Илиада. Действието проследява подвизите на едни от най-известните герои по време на късната бронзова епоха и по-конкретно събитията около Троянската война.

Чрез уникална комбинация от завладяващо, походово управление на кампанията и грандиозни битки в реално време, характерни за Total War игрите, Troy изследва този легендарен конфликт както от гръцка, така и от троянска перспектива.

С подкрепата на английското студио, Creative Assembly Sofia е водещ в разработването на играта. Местният екип отговаря за всички основни компоненти в нея, включително дизайн, история, герои, механики, арт, анимации.

Видеото може да гледате тук:
https://youtu.be/uhigjbvt7e8

Споделете във Facebook