Luxury Life

Назад

„Убийство в Ориент Експрес“ – модерна версия на великата класика

Юлия Вълкова, снимки Александра филмс

Кенет Брана, Джони Деп, Джуди Денч, Пенелопе Крус, Мишел Пфайфър са част от звездния екип в лентата, сочена за абсолютен хит за годината

Абсолютна криминална класика – филмът „Убийство в Ориент Експрес“ представя прочутия детектив Еркюл Поаро (Кенет Брана, който е и режисьор на лентата), който се опитва да разреши престъпление, превърнало се в едно от най-скандалните в историята. След шокиращото убийство на богат бизнесмен в луксозен европейски влак, движещ се на запад в разгара на зимата, частният детектив трябва да използва всички свои запазени методи, за да разкрие кой от разнородната палитра пътници е убиецът, преди той или тя да дръпнат спусъка отново. В ролите са Том Бейтман, Луси Бойнтън, Кенет Брана, Пенелопе Крус, Джуди Денч, Уилям Дефо, Джони Деп, Дейзи Ридли, Мишел Пфайфър, Джош Гад.

Публикуван през 1934, романът на Агата Кристи „Убийство в Ориент Експрес“ е определян за една от най-гениалните истории, създавани някога. Повече от 80 години след издаването му, той си остава предпочитан на нови поколения читатели. Зашеметяващото представяне на любимата мистерия от Кенет Брана със звезден актьорски ансамбъл и спираща дъха визия кани зрителите на най-напрегнатото пътуване с влак през живота им.

Всеки е заподозрян

Класическата мистерия на Агата Кристи със своите прекрасно представени герои, затворени в луксозен пътнически влак, напрегнати сцени и свежи диалози, обсебва читателите веднага след излизането на книгата. The Times of London излиза с коментара: „Малките сиви клетки отново разрешават нещо, изглеждащо неразрешимо. Госпожа Кристи превръща една невероятна история в съвсем истинска и увлича читателите, които са държани в напрежение до финала“.

Поколения читатели са запленени от мистерията, престъплението, историята и на Еркюл Поаро. Очарованието на Ориент Експрес е възвеличано от написаното от Кристи и пътешественици продължават да се събират и до днес, за да открият прочутите купета и сервизи от онези дни. Стая 411 в хотел Pera Palace в Истанбул, където се смята, че Кристи е написала романа, също се превръща в популярна туристическа дестинация. По целия свят съществуват общества и клубове, посветени на преоткриването на мистериите на Кристи, особено тези с главен герой Еркюл Поаро.

На какво се дължи този несекващ интерес?

„Агата Кристи няма равна в създаването на пълнокръвни герои, при това със съвсем пестеливи средстава, което ги прави толкова различни и колоритни, но съвсем истински. В „Ориент Експрес“ има и много великолепие. Има и сняг. Елегантност и златна ера на романтичното пътуване. И, разбира се, убийство“, казва Кенет Брана. Този филм представя на новото поколение фенове на киното завладяваща екранизация на една от най-обичаните мистерии за всички времена. Своеобразното пътуване комбинира звезден актьорски ансамбъл и възхваляван продуцентски екип.

При Агата Кристи всичко започва с историята. Но за да се направи филм, трябва първо да се сдобиете с правата за екранизирането. За продуцентите Марк Гордън и Саймън Кинбърг това се оказва близо петгодишна битка. Първоначално двамата се допитват за правата отделно един от друг, но скоро решават, че най-добрият подход е да обединят сили.

Гордън и Кинбърг впоследствие намират партньор в лицето на продуцента Ридли Скот. Сега е време да открият сценарист… Като огромен почитател на Агата Кристи и дългогодишен сътрудник на Ридли Скот, сценаристът Майкъл Грийн (Логан, Блейд Рънър 2049) е поласкан от поканата да пренесе тази забележителна история на екрана.

„Това са невероятни истории с герои, на които не може да се наситите“, казва Грийн. – И ако имате щастието да се насладите на книга или пиеса на Агата Кристи на подходящата възраст, тя ще ви очарова и ще остане завинаги запечатана в съзнанието ви“.

Макар и върл почитател на Кристи, за Грийн една нейна история се откроява над всички: „За мое щастие любимият ми роман на Агата Кристи е, ръцете долу, „Убийство в Ориент Експрес“. Той не само включва Еркюл Поаро, моя любим герой, но е история с изненадващ финал, заедно със запленяващи герои. Обстановката е величествена и всичко се запечатва в съзнанието ми до най-малкия детайл.“

Грийн се среща с наследници на Кристи, за да обсъдят проекта: „Всички бяхме съгласни, че искаме да представим романа на нашите съвременници, без да променяме същината му, духа му, така че днешната публика да го съпреживее, да му повярва и да бъде развълнувана от него“.

За Грийн неговата адаптация на класическата мистерия с убийство придобива смисъл, след включването в проекта на Кенет Брана (Хенри V, Пепеляшка). „Може би най-вълнуващият ден в подготовката за филма беше, когато разбрах, че Кен е заинтересуван да го режисира и да играе в него, признава Грийн. -Имам огромно уважение и високо го ценя като актьор и режисьор. Изведнъж този хипотетичен сценарий, който бях написал, се превърна във филм, какъвто можех да си представя през погледа на Кен и величието на хората, които той можеше да привлече към проекта“.

Джеймс Причард, правнук на Агата Кристи и председател на сдружение Агата Кристи, е съгласен с Грийн.  „Убийство в Ориент Експрес“ винаги предизвиква особен ефект и припомня златната ера на пътуванията. В сюжета важни са героите, освен това действието е съсредоточено в много ограничено пространство, в което всички са под огромно напрежение. Героите са безкрайно интересни и коренно противоположни един на друг и се сблъскват при възможно най-опасни обстоятелства.

При наличието на доста екранизации на романите на Кристи, желанието на Брана е да покаже в нова светлина персонажите, представени от Грийн, с повече дълбочина и съчувствие, както и да изследва по-обстойно тяхната мотивация за отмъщение.

За модерната публика пътуването се е превърнало в нещо досадно, в средство да се стигне до определена дестинация. Обстановката в Ориент Експрес предполага завръщане към грижите и прецизността, характерни за пътуванията по това време и към истинския лукс на това преживяване. Сценарият на Грийн улавя чара на епохата и представя прочутия влак до най-малкия детайл.  Майкъл и Брана

изпитват донякъде детинско вълнение от възможността да прекосят Европа на този дворец на колела с неговите ограничени пространства, които ви карат да се замислите какво от всичко в него би се раздрусало през нощта. Но Кенет се кефи от възможността да работи с наследниците на Агата Кристи: внука и правнука Матю Причърд и Джеймс Причърд на писателката.  Матю расте с баба си, а Джеймс пък не само е част от семейството, но е много интелигентен, полага невероятни грижи за наследството и е адски добър сътрудник. Тяхната баба е пътувала в тази екзотична посока, спирала е в Истанбул по пътя си към Сирия и Ирак, така че за почитателите й има поразителна автентичност в написаното от нея.

Звездният състав

Номинираният за Оскар Джони Деп, който играе ролята на гангстера Едуард Рачет, е запленен от това как историята продължава да звучи интересно и свежо. „В нея е налице всичко, което бихте очаквали от Агата Кристи, казва той. – Смърт, убийство, интересни герои, необикновена ситуация с много блясък – всички  елементи, включени в това прекрасно място и пътуване. Бях наистина впечатлен да се завърна към него и да усетя, че нищо не е подвластно на времето, дори изглежда съвсем ново.“.

Отново с номинация за Оскар Уилям Дефо, който в лентата е професор Герхард Хардман, е привлечен от сценария заради открояващите се герои. Стилът, изяществото и романтиката в сценария и способността му да остане верен на същността на историята, осъвременявайки я за днешната публика, привлича в звездния актьорски състав и Мануел Гарсия-Рулфо, който играе Бениамино Маркез, един от новите герои в историята. Луси Бойнтън е в ролята на  графиня Андрений. За нея филмът е с перфектен баланс – модерна версия, но  вярна на всичко, което е свещено в историята на Агата Кристи.

След като за първи път прочита сценария, Джош Гад, /като асистента Хектор МакКуин/, моментално решава, че иска да участва. „Трябваше да прочета около 20 страници от сценария, за да се обадя на агента ми и да му кажа: Няма значение дали ще играя кондуктор, който къса билетчетата, искам да участвам в този филм, той е изключителен! За мен като актьор, но и като фен на киното, нещо толкова остроумно, епично, което почти ни завръща в златните години на Холивуд, беше наистина вълнуващо“, пали се Гад.

Дългогодишен партньор на Брана, Дерек Джакоби, приел ролята на иконома Едуард Мастерман, смята, че Кен е много добър режисьор, защото той е преди всичко актьор. За него е невероятно е да видиш Кен в действие, защото очите и умът му работят на всички нива.

Носителката на Оскар Пенелопе Крус /мисионерката Пилар Естравадос/ също е впечатлена от способностите на Брана да редува безпроблемно режисурата с играта си като Поаро.  За качествата на филма изключително допринасят Мишел Пфайфър и Джуди Денч.

Дизайнът на продукцията – брилянтен до най-малкия детайл

Облаци дим се реят от локомотива на влака. Снежна пелена се стеле заплашително по релсите. Сервизи от кристал и фино сребро блестят във вагон ресторанта. Изкусна дърворезба, кожа и порцелан украсяват пътническите вагони. И изведнъж – изстрел на пистолет. Това са няколко от незабравимите изображения, които изпъкват в дизайна на „Убийство в Ориент Експрес“. Благодарение на лентата почитателите на Агата Кристи имат възможност да разгледат всеки елемент от прочутия влак. Незапознатите с историята пък се наслаждават на всеки детайл от сцени, които приковават вниманието на целия свят вече повече от 80 години.

Дизайнът на продукцията е превъзходен, с брилянтен избор на снимачни площадки, тъй като цялото действие не се развива единствено във влака. Много от събитията са заснети извън него.Снимасе под влака, отстрани, по протежението му и дори на покрива му. Художникът на продукция Джим Клей е поласкан от възможността да работи по филма и да му вдъхне нов живот. Той смята историята за сложна, която в своята същност няма никакво движение.

За разлика от театъра, във филма вниманието към най-незначителната вещ е изключително важно. Когато си имате работа с хора, за които знаете, че имат грижата за всяка салфетка или стъкло на прозорец, за ленената покривка на масата или за порцелановата чаша, идването на снимачната площадка изглежда като пътуване във времето и няма актьор, който да не се чувства специален сред такъв изключителен декор.

Споделете във Facebook