Luxury Life

Назад

Форум филм превзема зрелищно летния екран

Юлия Вълкова, снимки Форум филм

У нас дебютира една от най-дългоочакваните екшън продукции с мирис на обгорени от диво каране гуми и барут. С други думи, Бързи и яростни: Хобс и Шоу нахлува с категоричната заявка да поднесе на зрителите главозамайваща история, която да държи кинофеновете на ръба на седалките не само докато гледат филма, но и доста дълго след това.

Едно от световните събития, организирани в чест на предстоящата премиера, бе и галавечерта в Лондон, която се състоя на 22 юли. Джейсън Стейтъм, Ванеса Кърби, Идрис Елба и зашеметяващата Хелън Мирън грееха на събитието и споделиха пред медиите любопитни моменти покрай създаването на Бързи и яростни: Хобс и Шоу. С много емоционално присъствие се отличи и режисьора Дейвид Лийч, който има изключителен опит в областта на екшън продукциите и пренася огромна част от своя уникален почерк в първия самостоятелен филм от обичания франчайз.

Спасяването на света придобива нови измерения, защото един от най-атрактивните екшън тандеми в лицето на Дуейн Джонсън и Джейсън Стейтъм влизат пряко в битката за спасяването на човечеството! Дали и как ще се сработят? И неизчерпаема ли е силата на кибернетично усъвършенствания терорист Брикстън? Със сигурност отговорите на тези въпроси ще се обсъждат дълго, а изживяването ще бъде неповторимо!

От Моисей и Хамлет до Цар Лъв

Цар лъв е първият анимационен филм на Дисни, обединил куп истории от класическата митология. Всъщност в джунглата броди сянката на Шекспир от “Макбет”, “Хамлет” и “Ричард ІІІ” в грандиозен аудиовизуален спектакъл. Не липсват и реминисценции от Библията.  25 години по-късно се появи една от най-дългоочакваните продукции на 2019 година в нова игрална версия, представена през погледа на иновативния режисьор Джон Фавро. Сред звездите, които подаряват гласовете си на най-емблематичните герои на Цар Лъв, са Бионсе, Доналд Глоувър, Сет Роугън, Чиуетел Еджиофор, Джеймс Ърл Джоунс, Алфре Уудард.

Новата версия добавя към формулата на оригинала и автентичността и се определя като игрален, но не защото в нея участват истински лъвове и лъвчета, а защото е създаденa с компютърно генерирани изображения, които максимално силно се доближават до континента Африка и неговите създания. Авторите на римейка отиват при корените на историята – в африканската савана, където правят огромно проучване, преди да се заемат със самото реализиране на проекта. Това е първата стъпка към филма, в който се смесват техниките на игралното кино и технологията на виртуалната реалност с невиждани досега визуални ефекти.

На помощ идват документалните филми за миграцията на животните в Африка и други феномени, характерни за животинския свят там. След това екипът е поканен и в огромния тематичен парк на “Дисни” – Animal Kingdom близо до Орландо, Флорида, където наблюдават отблизо звездите на филма – лъвове, хиени и глигани – и се опитват да разберат тяхното поведение и маниери.

Там те монтират почти незабележими за животните камери, които да заснемат около 75% от тях, които ще бъдат включени във филма. Уловените кадри след това служат като база за аниматорите в MPC Film.

В парка са направени и голяма част от аудиозаписите, използвани след това в озвучаването. Част от екипа по звука пътува и до зоологическата градина “Магдебург” в Германия, където да запишат аудио от родените неотдавна там малки лъвчета и така да пресъздадат лъвския рев на малкия Симба. Безценно се оказва сафарито в Африка шест месеца преди да се срещне с “Дисни” по повод “Цар Лъв”. Според Фавро именно това максимално доближаване с реалността може да направи филма успешен – героите и тяхната среда да бъдат пресъздадени автентично.

Така в началото на 2017 г. 13 души от екипа на филма прекарват две седмици в Кения, където от първа ръка наблюдават естествената среда и животните. Преминават през почти целия регион от север до юг, отсядат на пет различни места, използват три различни хеликоптера и шест автомобила Safari Land Cruiser. С помощта оборудване с тегло близо 1000 килограма правят колосалното количество от снимки в размер 12.3 терабайта.

Екипът наблюдават с интерес всякакви дребни детайли – как върви едно малко лъвче в естествената си среда, неговата стойка, колко пълно е коремчето му, дебелината на краката и лапичките му и дори колко мухи са кацнали или кръжат около него. Част от тях снимат от изгрев до здрач, изучават начина, по който се събират животните в групи, техните шарки, дребни детайли на отделните лъвове, носорози и зебри.

Всички 13 души от пътуващия екип са единодушни в едно – най-завладяващо за тях е огромното разнообразие от природа и животински видове – от сухи, пустинни райони през зелени полета до високи планини, в които климатичните условия се менят като за секунди.

Споделете във Facebook